Meny

ABC Nyheter ser på idrettsåret 2009

Årets idrettshendelse 2009

ÅRETS STØRSTE NORSKE IDRETTSHENDELSE: Peter Mueller ble sparket som trener for skøytelandslaget - etter seksuelle fornærmelser mot Maren Haugli. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere store idrettshendelser skjedde i 2009. ABC Nyheter kårer de største mest minnerike.

OSLO (ABC Nyheter): I idrettsåret 2009 stod en rekke norske lag for prestasjoner som sent, eller aldri, vil bli glemt.

Året inneholdt blant annet kvalifisering til fotball-VM 2010, håndball-VM for herrer, samt VM i skiskyting og nordiske grener på ski. Mange store idrettshendelser preget nyhetsbildet i året som har gått, som Tom Henning Øvrebøs omtalte dommerprestasjon da Chelsea og Barcelona møttes i semifinalen i Champions League i London, Regjeringens EM-nei og Lyns økonomiske problemer gjennom hele sesongen. Men ingen av disse sakene når helt opp når ABC Nyheter kårer de fem største hendelsene innen norsk idrett i 2009.

5. Magnus Carlsen vinner VM i lynsjakk

Sjakk er for mange nordmenn en liten idrett, men på verdensbasis er det en ekstremt populær idrett. I dag spilles brettspillet av cirka 1 milliard mennesker i følge tall som ble presentert under sjakk-OL i Dresden 2008. I november ble Magnus Carlsen ble verdensmester i lynsjakk som den aller yngste i historien. Vi mener prestasjonen er så sterk at den er nummer fem på lista over idrettshendelser 2009.

4. Thor Hushovds vinner grønn trøye i Tour de France

«Oksen» fra Grimstad gjentok i år bragen fra 2005 ved å vinne den grønne trøya i en av verdens tøffeste idrettskonkurranser, det tradisjonsrike Tour de France. Trøya er meget ettertraktet, og det blir sett på som svært ærefullt å stå med den på kroppen på podiet i Paris etter endt etappe opp Champs Élysées. Hushovd ble på flere etapper slått av briten Mark Cavendish, men takket være spesielt én superetappe hvor Hushovd på mesterlig vis rykket fra hele feltet, sikret han seg til slutt den grønne poengtrøya i Tour de France 2009.

3. Egil «Drillo» Olsen tar over landslaget i fotball

Mange mente at Åge Hareide hadde kjørte det norske fotballandslaget i grøfta, og

det hele endte med at Hareide trakk seg som trener mot slutten av 2008. Inn kom den gamle ringreven Egil «Drillo» Olsen. I sin første kamp, i sin andre periode som sjef for Norge, klinket landslaget og «gamlefar» til med en solid 1-0-seier over Tyskland i Düsseldorf. Drillo skulle så forsøke å redde det norske landslagets VM-kvalik, men Norge klarte ikke å komme seg til VM i Sør-Afrika 2010. Under Drillos ledelse har Norge klatret 24 plasser på FIFA-rankingen. Da året startet, lå Norge som nummer 56. Nå er landslaget rangert som nummer 32.

2. Aksel Lund Svindal vinner verdenscupen sammenlagt

Mange var skeptiske til Kjeller-guttens comeback etter den stygge skaden han pådro seg under trening i Beaver Creek i november i 2007. Hele sesongen gikk fløyten, men Lund Svindal stilte til start året etter. Allerede i desember var det klart for et gjensyn med bakken som nærmest sendte Svindal i koma, men nordmannen vant like så godt både utfor og super-G-konkurransene i USA.

Da sesongen var over, stod Aksel Lund Svindal på toppen av seierspallen i den sammenlagte verdenscupen. Han vant med fattige to (!) poeng foran østerrikeren Benjamin Raich. Nordmannen vant også sammenlagtcupen i super-G.

1. Peter Mueller sparkes som skøytetrener

I mange år har den amerikanske skøytetreneren kommet med utspill som har skapt overskrifter i media. I november var begeret til slutt fullt for Norges Skøyteforbund som avskjediget Mueller på dagen . Årsaken var at han kom med til dels grove seksuelle fornærmelser mot Maren Haugli under en middag med landslaget i Berlin tidligere i høst. Etter at det kom frem hva Mueller skal ha sagt under middagen, engasjerte flere av landslagsløperne seg i saken og mente at den var feil fremstilt. Mueller gikk til slutt selv ut og "avslørte" de eksakte ordene. Håvard Bøkko har imidlertid fått lov til å trene med Mueller når han ikke er sammen med landslaget. Muller og skøyteforbundet forhandler nå om en eventuell kompensasjon han har krav på etter sparkingen. Muller mener han har krav på beløp i millionklassen, mens forbundet mener Mueller ikke har krav på noen ting. Saken er ventet å havne i det norske rettssystemet.

Hva mener du burde vært med på listen? - skriv en kommentar i feltet under.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus