Gjerningsmannen i Esbo er død

<p>Seks personer er bekreftet omkommet etter skytingen i Finland. Politiet tror gjerningsmannen er en av de døde. (foto: Scanpix). </p>
Seks personer er bekreftet omkommet etter skytingen i Finland. Politiet tror gjerningsmannen er en av de døde. (foto: Scanpix).

<pMannen som mistenkes for å stå bak fem drap i den finske byen Esbo, ble funnet død i sitt hjem torsdag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utstyrt med håndvåpen gikk en mann inn på kjøpesenteret Sello sør i Finland og begynte å skyte nyttårsaften. I alt tok han livet av fem personer.

Politiet innledet en omfattende jakt på den 43 år gamle mannen, og torsdag ettermiddag ble han funnet død i sin bolig i den sørfinske byen Esbo. Han tok sitt eget liv.

Tre menn og en kvinne ble drept da mannen åpnet ild på Sello-senteret i Esbo på formiddagen nyttårsaften. Etter skuddramaet ble mannens tidligere samboer funnet drept i et hus i nærheten av kjøpesenteret.

Politiet sier de tror mannens hovedmål var samboeren. Hun jobbet i Sello-butikken Prisma, og alle de drepte var ansatt i denne butikken.

Målbevisst

– Gjerningsmannen var kledd i svart frakk, svarte bukser og svart lue. Han virket svært målbevisst, sier Janne Hartikainen, som jobber på Sello.

Et annet øyenvitne forteller at gjerningsmannen skjøt en mann to ganger i hodet og en kvinne i magen før han gikk rolig videre.

– Vi trodde en lastepall falt ned eller at det gikk av noe fyrverkeri. Vi så en ansatt ligge på gulvet, forteller Risto og Hanna Heiskanen.

Den antatte gjerningsmannen skal ikke være finsk statsborger. Han er tidligere dømt for både mishandling og brudd på våpenloven og var også ilagt rettslig påbud om å holde seg borte fra den tidligere samboeren.

Evakuering

Store politistyrker og flere ambulanser rykket torsdag ut til senteret, der det ble iverksatt full evakuering. Personer på stedet fortalte om kaotiske scener og panikk.

– Alle innkjøpene mine ble igjen ved kassa, og bilen ble stående igjen i garasjen. Vi måtte bort fort, men ingen fortalte hvorfor vi ble evakuert. Alle fikk bare ordre om å ta seg ut, sier Pentti Kaukonummi, som var i Prisma-butikken da skytingen begynte.

Andre forteller om panikkslagne mennesker som prøvde å gjemme seg der de kunne mens skuddene smalt i butikken.

– Mange gråt, og mange ansatte var helt panikkslagne, sier et øyenvitne.

Flere episoder

Esbo er Finlands nest største by med rundt 240.000 innbyggere og grenser til Helsingfors. All togtrafikk til stasjonen Alberga ble stanset på grunn av skyteepisoden torsdag.

Politidirektør Mikko Paatero sier han frykter at tragedien i Esbo skal svekke finnenes trygghetsfølelse.

Finland er blitt rammet av flere alvorlige skyteepisoder de siste årene. I september 2008 skjøt og drepte en 22 år gammel mann ti personer på en yrkesskole i Kauhajoki før han rettet våpenet mot seg selv.

I november i 2007 skjøt og drepte en 18-åring seks medelever, rektoren og helsesøsteren på Jokela-skolen i Tusby. Mannen tok så sitt eget liv. (©NTB)

Personvernpolicy