CIA-agenter drept i Afghanistan

<p>Canadiske soldater på patrulje i Kandahar. Fire canadiske soldater og en canadisk journalist ble drept i en bombeeksplosjon i Kandahar onsdag. I provinsen Khost ble åtte amerikanere drept. Foto: (Scanpix). </p>
Canadiske soldater på patrulje i Kandahar. Fire canadiske soldater og en canadisk journalist ble drept i en bombeeksplosjon i Kandahar onsdag. I provinsen Khost ble åtte amerikanere drept. Foto: (Scanpix).

<pÅtte amerikanske CIA-agenter er drept i et selvmordsangrep på en militærbase sørøst i Afghanistan. Taliban tar på seg ansvaret for angrepet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kabul (NTB-Reuters-AFP): Flere amerikanske tjenestemenn bekrefter overfor nyhetsbyrået Reuters at de åtte drepte var i etterretningsorganisasjonen CIA. Ifølge avisa Washington Post skjedde onsdagens angrep inne på militærbasen Chapman i provinsen Khost.

En talsperson for Taliban sier selvmordsbomberen var fra den afghanske hæren og tok seg inn på basen iført uniform og en vest med sprengstoff.

– Vi tar på oss ansvaret for angrepet, sier talsperson Zabihullah Mujahid.

– Dette dødelige angrepet ble utført av et tappert medlem av den afghanske hæren mens agentene var opptatt med å samle informasjon om mujahideen.

Stort sivilt tap

Mujahid hevder at i alt 16 amerikanere ble drept i angrepet, men amerikanske myndigheter sier tallet på drepte er åtte. Kun få ganger tidligere er så mange sivile blitt drept i ett enkelt opprørsangrep i Afghanistan i perioden etter den amerikanske invasjonen i 2001.

USA skal sende ytterligere 30.000 soldater til Afghanistan, men har også lovet å sende en rekke sivile fagfolk som skal bidra i gjenoppbyggingen av det krigsherjede landet.

Militære eksperter advarer imidlertid om at økningen i antallet utenlandske soldater og sivile kan føre til mer omfattende opprørsangrep.

Flere personer ble såret i angrepet i Khost onsdag. Ingen av dem skal være soldater fra USA eller andre NATO-land.

Journalist drept

Lenger sør i Afghanistan, i Kandahar-provinsen, ble fire canadiske soldater og en canadisk journalist drept i en bombeeksplosjon onsdag. Taliban har tatt på seg ansvaret for bombeangrepet.

Den kvinnelige journalisten fulgte soldatene på patrulje i nærheten av byen Kandahar da bomben ble utløst, opplyser NATO. Canadierne befant seg i et pansret kjøretøy, men ble likevel drept i eksplosjonen.

Den prisbelønte journalisten Michelle Lang (34) hadde vært i Afghanistan siden 11. desember, ifølge nyhetsbyrået Canwest News Service. Hun og soldatene var i ferd med å besøke gjenoppbyggingsprosjekter da de ble drept.

Til sammen er 138 canadiske soldater blitt drept i Afghanistan. Lang er den første canadiske journalisten som blir drept på oppdrag for å dekke Canadas militæroperasjon i landet. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus