Islandske folkevalgte godtar Icesave-avtale

<p><strong>STEMTE JA: </strong>Finansmimister på Island, er av de som stemte for forslaget. (Foto: Scanpix). </p>
STEMTE JA: Finansmimister på Island, er av de som stemte for forslaget. (Foto: Scanpix).

<pFolkevalgte på Island har stemt for å betale milliarder til Storbritannia og Nederland som kompensasjon for penger som gikk tapt da islandske banker gikk over ende i fjor.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ICESAVE-SKANDALEN

Den islandske banken Landsbankinn opprettet en nettsparebank for utlendinger, særlig nederlendere og briter, kalt Icesave.

De tilbød gunstig rente og fikk flere utenlandske innskytere enn innbyggere på Island.

Da bankvesenet på Island gikk overende, forlangte Nederland og Storbritannia at den islandske staten skal betale alle utenlandske innskyteres tap.

Den islandske regjeringen ble tvunget til å inngå en avtale om å låne 3,88 milliarder euro - nettopp fra Nederland og Storbritiannia - for å kunne betale Icesave-innskyterne tilbake.

Avtalen ble i første omgang forkastet av Alltinget, som i august krevde endringer i den.

17. oktober meldte den islandske avisa Morgunbladid at forhandere fra Nederland, Storbritannia og Island var kommet fram til et nytt utkast.

Denne avtalen kommer på toppen av den økonomiske krisen Island gjennomlever. Island fikk tilsagn om kriselån fra Det internasjonale valutafondet IMF, Norden og Polen. Men de ble knyttet til et ultimatum om at Island først underskriver en Icesave-avtale.

I november fikk Island så utbetalt et IMF-lån trass i at det islandske Alltinget ennå ikke har godkjent et utkast til Icesave-avtale.

Reykjavik (NTB-Reuters-AFP): 33 medlemmer av Alltinget stemte for forslaget onsdag kveld, mens 30 stemte imot, ifølge nettutgaven til avisa Morgunbladid. Stemmegivningen varte over tre timer, og debatten var til tider opphetet.

– Historien vil vise at vi har gjort det rette, sa finansminister Steingrímur Sigfússon, som også er leder for partiet De venstregrønne.

Gratulerer Island, ropte en annen representant fra regjeringskoalisjonen da vedtaket var et faktum. Men fra opposisjonen kom i stedet rop om forræderi.

Les i ABC Nyheter: Men blir det folkeavstemning om dette vedtaket?

Avviste endringer

Forslaget som ble vedtatt, innebærer at en sum tilsvarende over 30 milliarder norske kroner på sikt skal betales til Storbritannia og Nederland. Summen er kompensasjon for midler som ble utbetalt til innskytere som tapte penger da islandske Landsbanki og nettbanken Icesave gikk over ende under finanskrisen i fjor høst.

Opprinnelig godkjente Alltinget en plan om kompensasjon til de to EU-landene i august. Men både britene og nederlenderne avviste endringer som islandske politikere hadde forhandlet fram for å få avtalen vedtatt, og som innebar at de bare forpliktet seg til å betale på gjelden fram til 2024.

Hindrer EU-søknad

Planen om å dekke tapet innebærer at Island påtar seg en gjeld på over 106.000 kroner per innbygger. Mange islendinger har vanskelig for å forstå hvorfor vanlige skattebetalere, som allerede har det svært tøft på grunn av den økonomiske krisen, skal belastes for feil begått av et lite antall bankfolk.

35.000 islendinger – av en befolkning på til sammen 320.000 – har skrevet under på et brev med krav om at planen må avvises.

Motstanden mot Icesave-avtalen har vært en hindring for behandlingen av Islands EU-søknad. Pengestriden har også ført til store forsinkelser i utbetalingen av krisestøtte til Island fra Det internasjonale pengefondet (IMF).

Det er president Ólafur Ragnar Grímsson som nå må ta den endelige avgjørelsen om hvorvidt de vedtatte lovendringene skal tre i kraft. (©NTB)

Personvernpolicy