Tiårets beste spiller i Premier League

BEST I EN ÅRREKKE: Eleganten Thierry Henry ble toppscorer i Premier League fire ganger, og ledet Arsenal til to ligagull. Foto: AP
BEST I EN ÅRREKKE: Eleganten Thierry Henry ble toppscorer i Premier League fire ganger, og ledet Arsenal til to ligagull. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pABC Nyheter oppsummerer tiåret i Premier League.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): Om noen timer går vi inn i et nytt tiår og ABC Nyheter ser nærmere på profilene som har stått mest frem i Premier League siden 2000.

Her er vår kåring av de beste spillerne i verdens beste fotballiga fra 2000-2009:

5. John Terry

Skal vi begynne med merittene?

To ganger ligamester, årets spiller i Premier League i 2005, to ganger beste forsvarsspiller i Champions League, på årets lag i verden de fem siste årene, Chelsea-kaptein siden 2004 og ... listen fortsetter.

Samme dag som Chelsea møtte Manchester United i november, smalt det fra forsiden på News of the World: «John Terry’s dad is a drug dealer».

Det var ikke den første skandalen han ble satt i forbindelse med, og det kunne gitt mange en knekk.

Terrys reaksjon? Han var banens beste og hadde æren (men ga den til Anelka) for målet som senket United.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var et fint bilde på storheten til tiårets beste engelske midtstopper. En fullblods proff, som for øvrig slår Rio Ferdinand på stabiliteten og lederegenskapene.

4. Steven Gerrard

Det beste West Ham kunne gjøre da de ledet FA-cupfinalen i 2006 på overtid, var å holde Steven Gerrard unna 30 meters skuddhold.

De mislyktes. Han fikk sin sjanse fra 30 meter, og dundret inn målet som reddet Liverpool, som senere vant straffesparkkonkurransen.

En bedre metafor på Gerrard enn akkurat det målet finnes ikke. Han er mannen som leverer når det trengs som mest.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er som regel upassende å sammenligne spilleres betydning for en klubb med Cantonas for 90-tallets Manchester United – men unntak er til for å gjøres.

Hadde det ikke vært for Gerrard, ville fans-parolen «i år er det vår tur» vært død forlengst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

3. Frank Lampard

Bortsatt fra et avbrekk i 07/08-sesongen har Frank Lampard knapt mistet en ligakamp på 2000-tallet. Og han har knapt vært dårlig.

Lampard er sammen med John Terry den eneste som har vært nøkkelspiller i Chelsea både før og etter Abramovitsj.

Fra og med 03/04 har midtbanespilleren scoret et tosifret antall ligamål i hver eneste sesong. Bare fire spillere gjennom tidene har flere mål totalt for Chelsea.

Legg til pasningsferdighetene og spillforståelsen, og det er lett å se at han er komplett.

Men det største ved Lampard har vært stabiliteten.

2. Cristiano Ronaldo

Etter at Manchester United møtte Cristiano Ronaldo i en treningskamp mot Sporting sommeren 2003, fikk Sir Alex Ferguson klar beskjed fra spillerne sine: – Han må vi ha.

Ferguson sa seg enig, slo til for 140 millioner kroner – og gjorde sitt beste kjøp noensinne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det gikk tre og et halvt år før Ronaldo modnet og stabiliserte seg. Da hadde han utviklet seg til verdens beste fotballspiller.

United vant sine ligagull i 07, 08 og 09 med henholdsvis seks, to og fire poengs margin. Ronaldo scoret henholdsvis 17, 31 og 18 ligamål.

Da han ble solgt for 850 millioner kroner i sommer, mistet Premier League mannen med ligaens høyeste toppnivå noensinne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og United solgte antagelig ligagullet.

1. Thierry Henry

Den eneste som har vært i nærheten av Ronaldos toppnivå, er Thierry Henry. Men der Ronaldo var gigantisk i tre år, var Henry det i syv.

Arsène Wenger var snar med å omskolere Henry fra ving til spiss da han hentet landsmannen i 1999, og fikk med tiden ligaens beste angriper i retur.

Henry ble toppscorer i Premier League fire ganger. Om Arsenals 03/04-lag var The Invincibles, var Henry – spesielt i perioden 02-04 – The Invincible. Når han hadde ballen, kunne alt skje.

Henry ødela sitt omdømme som gentleman med den famøse handsen mot Irland i høst – men når karrièren hans skal oppsummeres, er det målene, assistene, farten og elegansen som bør huskes best.