ABC Nyheter ser på idrettsåret 2009

Årets idrettsnedtur 2009

<strong>NEDTUREN:</strong> John Carew og resten av det norske landslaget hevet seg i 2009 - men da muligheten til VM-play off bød seg, kastet Norge den bort med meget svake bortekamper mot Makedonia og Island. Foto: Scanpix
NEDTUREN: John Carew og resten av det norske landslaget hevet seg i 2009 - men da muligheten til VM-play off bød seg, kastet Norge den bort med meget svake bortekamper mot Makedonia og Island. Foto: Scanpix

<pDet har vært mange stolte øyeblikk i norsk idrett i 2009. Men det har også vært noen nedturer. ABC Nyheter kårer de største skuffelsene i idrettsåret 2009.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO (ABC Nyheter): I idrettsåret 2009 stod en rekke norsk lag og utøvere for prestasjoner som sent, eller aldri, vil bli glemt.

Året inneholdt blant annet kvalifisering til fotball-VM 2010, håndball-VM for herrer, samt VM i skiskyting og nordiske grener på ski. Mange norske lag gjorde det meget skarpt, både nasjonalt og internasjonalt, men det er heller ikke til å komme unna at det også har været noen nedturer.

Mange lag, saker eller situasjoner hadde nok fortjent en plass på lista, men det er bare plass til fem stykker.

ABC Nyheter ser nærmere på de fem hendelsene som kanskje har vært de mest skuffende øyeblikkene innen norsk idrett 2009.

Les også:

Årets lag 2009

Årets idrettsutøver 2009

5. Alpinjentene i World Cup

Det norske demlandslaget i alpint har de siste årene ligget ned nærmest med brukket rygg. Året 2009 går inn i historien som kanskje et av de svakeste noensinne. Beste norske jente i verdenscupen sammenlagt ble Nina Løseth på 85. plass. Deretter fulgte de norske jentene på plassene 91, 114 og 123 i sammendraget.

4. Økonomien i norsk klubbfotball

Man har i lang tid visst at norske klubber har levd over evne, men at situasjonen var så ille som den faktisk var, og fortsatt er, da tallene kom til overflaten, var for mange en stor overraskelse. Selve illustrasjonen på ståa er Lyns økonomiske problemer.

Klubben ble reddet fra konkurs, nærmest på overtid, for at serien skulle bli ferdigspilt. Norges Fotballforbund måtte iverksette tiltak som forebygger at klubben havner i økonomisk uføre. Flere norske toppklubber står i fare for å miste lisensen dersom de ikke kan vise til positiv egenkapital innen 31. desember 2009.

3. Kvinnelandslaget under ski-VM i Liberec

Det norske folk er bortskjemt med norske triumfer i skisporet, både på dame- og herresiden. Men i 2009 ble ikke året de norske jentene vil huske med stor glede. Under VM i Liberec kapret Norge én medalje, Kristin Størmer Steiras sølvmedalje på 15 km dobbel jaktstart. På stafetten havnet de norske jentene utenfor pallen, på en fjerdeplass, mens det ble femteplass på sprintstafetten. I verdenscupen havnet de tre beste norske jentene på henholdsvis 8., 9. og 10. plass i sammendraget. Ingen av dem var på pallen i noen av cupene.

2. Håndballherrene i VM i Kroatia

Robert Hedins gutter endte til slutt på en hederlig 9. plass da VM ble spilt i Kroatia i januar, noe som i og for seg ikke kan betraktes som en stor nedtur.

Men laget havner på andreplass på listen over skuffelser fordi de på nærmest mesterlig vis - og som nesten bare dette landslaget er i stand til - klarte å rote bort en semifinaleplass på to minutter. I siste kamp i mellomspillet møtte Norge uhyre sterke Polen, en kamp Norge måtte vinne for å avansere til semifinalen. Norge ledet med to mål (30-28) to minutter før slutt, men Kristian Kjelling og co klarte å surre det til for seg og tapte til slutt 30-31. Skuffelsen var så stor at Kjelling bare stormet ut av hallen etter fulltid, uten å ville snakke med verken TV eller journalister.

1. Fotballandslagets VM-kvalik

Man kan kanskje ikke forvente så mye av lille Norge i en kvalifisering til store internasjonale mesterskap i fotball for menn, men ABC Nyheter mener likevel at Norges VM-kvalik 2009 har vært den største nedturen innen idretten i Norge. Norge endte som nummer to i sin gruppe, bak suverene Nederland, men falt ut som dårligste toer og fikk ikke spille play off i november. Hovedårsaken til at Drillos menn havner på toppen, er en kombinasjon av "kollektiv skuffelse" hos det norske folk, men også for måten flere av kampene i kvaliken har blitt gjennomført på. Vi tenker spesielt på 0-0-kampen borte mot Makedonia og 1-1-kampen borte mot Island. To kamper Norge "måtte" vinne for å ikke bli dårligste toer, men som totalt sett ble gedigne skuffelser spillemessig.

Hva mener du burde vært med på listen? - skriv en kommentar i feltet under.

Personvernpolicy