Vurderer hevnangrep i Jemen

<p><strong>VIL HA HEVN: </strong>Amerikansk media hevder president USA og Barack Obama ønsker å gjengjelde terrorforsøket 1. juledag. (Foto: Scanpix). </p>
VIL HA HEVN: Amerikansk media hevder president USA og Barack Obama ønsker å gjengjelde terrorforsøket 1. juledag. (Foto: Scanpix).

<pAmerikanske myndigheter leter etter mål for et mulig angrep i Jemen som gjengjeldelse for terrorforsøket 1. juledag, melder TV-kanalen CNN.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Også jemenittiske myndigheter deltar i vurderingen av mulige angrepsmål, melder fjernsynsstasjonen, med henvisning til opplysninger fra amerikanske kilder som ikke ønsker å bli navngitt.

Onsdag gikk jemenittiske sikkerhetsstyrker til angrep på en al-Qaida-gruppe vest i landet. Én person skal ha blitt pågrepet.

Den ytterliggående gruppen «al-Qaida på Den arabiske halvøy» i Jemen sier det var den som utstyrte en 23 år gammel nigerianer med eksplosiver som han smuglet om bord på et fly på vei til Detroit. Opplysningene skal ha blitt bekreftet av 23-åringen selv.

Militært samarbeid

Al-Qaida i Jemen har forklart at terrorforsøket var en hevnaksjon etter at USA bisto jemenittiske myndigheter under en militæroperasjon rettet mot den ytterliggående gruppen tidligere i desember.

Imidlertid skal nigerianske Umar Farouk Abdulmutallab ha kjøpt flybilletten til Detroit én dag før det første angrepet mot al-Qaida-gruppen 17. desember, noe som kan tyde på at beskrivelsen av terrorforsøket som en gjengjeldelsesaksjon er misvisende.

CNNs kilder sier nå at USA vurderer angrepsmål i Jemen i tilfelle president Barack Obama bestemmer seg for å gjennomføre et angrep som gjengjeldelse for den mislykkede terroraksjonen.

Hemmelig avtale

Amerikanske spesialstyrker og etterretningsorganisasjoner vurderer nå hva som kan være egnede mål i angrep mot terrorister i Jemen. Samarbeidet har grunnlag i en avtale som nylig ble inngått i all hemmelighet mellom USA og Jemen. USA vil offisielt forholde seg taust om alle angrep i Jemen, inkludert levering av etterretning og våpen for å gjennomføre angrep.

USA har ikke innrømmet å ha gjennomført flyangrep i Jemen. Men offisielle representanter sier Jemen ikke kunne ha gjennomført slike angrep alene.

Ifølge CNN åpner avtalen for at USA med regjeringens støtte kan sende jagerfly, krysserraketter eller ubemannede fly, såkalte droner, mot mål i Jemen.

Men Jemens regjering har foreløpig ikke sagt ja til helikopterangrep der amerikanske spesialstyrker vil ha som mål å ta til fange al-Qaida-ledere i Jemen. For USA er det et mål for å finne ut mer om den jemenittiske al-Qaida-gruppens planer og virksomhet.

Guantanamo

To av de ytterliggående islamistene i Jemen som antas å ha planlagt terrorforsøket i USA, skal tidligere ha vært internert i den omstridte Guantanamo-leiren på Cuba.

Muhamad Attik al-Harbi og Said Ali Shari ble løslatt fra leiren i november 2007, melder det amerikanske TV-selskapet ABC.

I USA har Det republikanske partiet har i flere måneder bedt Obama-regjeringen revurdere planer om å løslate jemenittiske Guantanamo-fanger. Og skepsisen er ikke blitt mindre etter opplysningene om al-Harbi og Sharis rolle i terrorforsøket 1. juledag.

– Dette er en svært farlig politikk som truer sikkerheten til USAs befolkning, sier kongressrepresentant Frank R. Wolf til avisa Washington Post.

– Gir status

Obama-regjeringen har som mål å stenge Guantanamo-leiren, og en rekke fanger er blitt frigitt de siste årene. Få jemenitter er sendt hjem så langt, men i forrige uke ble seks innsatte fra Jemen løslatt.

Blant islamistene i «al-Qaida på Den arabiske halvøy» gir det status å ha vært internert på Guantanamo, mener den amerikanske journalisten og terroreksperten Steven Emerson.

– De som har tilbrakt tid i Guantanamo, har fått lederposisjoner i terrorgruppen når de kommer tilbake til Jemen, sier Emerson til nyhetsbyrået AP.

I dag er nesten halvparten av de drøyt 200 fangene i Guantanamo-leiren fra Jemen.

Flere amerikanske medier mener den økte oppmerksomheten rundt terrortrusselen i det borgerkrigsherjede landet kan gjøre det vanskeligere for Barack Obama å oppfylle løftet om å stenge leiren. (©NTB)

Personvernpolicy