Refser USAs etterretning

<p>USAs president Barack Obama mener en systemsvikt hos USAs etterretningstjenester muliggjorde terrorforsøket 1. juledag. Foto: REUTERS / Hugh Gentry / SCANPIX. </p>
USAs president Barack Obama mener en systemsvikt hos USAs etterretningstjenester muliggjorde terrorforsøket 1. juledag. Foto: REUTERS / Hugh Gentry / SCANPIX.

<pEn uakseptabel systemsvikt hos USAs sikkerhetstjenester muliggjorde terrorforsøket 1. juledag, mener president Barack Obama.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kailua (NTB-Reuters-AP): – En blanding av menneskelig og systemisk svikt bidro til dette potensielt katastrofale bruddet på sikkerheten, sa Obama tirsdag.

Han understreket at det må handles raskt for å rette opp feilene som gjorde det mulig for en 23 år gammel al-Qaida-tilhenger å ta med sprengstoff om bord på et amerikansk fly 1. juledag.

Advarsler

Presidenten er spesielt misfornøyd med at amerikanske myndigheter var blitt informert om at 23-åringen hadde ekstreme holdninger, men at han likevel slapp om bord på flyet.

– Systemet har sviktet, og jeg mener det er totalt uakseptabelt, sa Obama.

Faren til nigerianske Umar Farouk Abdulmutallab varslet for flere uker siden amerikansk etterretning om at sønnen kunne utgjøre en fare. Men opplysningene ble ikke bredt distribuert, ifølge presidenten.

Han opplyste at hovedkonklusjonene etter gjennomgangen av flysikkerhetsreglene vil bli forelagt Det hvite hus nyttårsaften. Arbeidet med å gjennomgå rapporten og iverksette tiltak vil trolig ta flere uker.

Kursendring

Med sin reprimande til de amerikanske sikkerhetstjenestene har Obama kommentert det mislykkede terrorangrepet to ganger på like mange dager. Og det samtidig som han befinner seg på juleferie på Hawaii.

Uttalelsene representerer en kursendring i forhold til de første dagene etter terrorforsøket, da presidenten valgte å ikke si noen ting.

Stillheten ble forklart med et ønske om ikke å gi Abdulmutallab mer oppmerksomhet enn nødvendig, av frykt for at det kunne oppmuntre andre potensielle terrorister.

Fraværet av president-uttalelser førte likevel til kritikk fra Obamas politiske motstandere i Det republikanske partiet.

– Systemet fungerte

Republikanerne – men også enkelte demokrater – har også vært svært kritiske til at ministeren for innenlandsk sikkerhet, Janet Napolitano, brukte uttrykket «systemet fungerte» da hun uttalte seg om terrorforsøket i helgen.

Representanter for regjeringen understreket at ministeren kun siktet til prosedyrene som ble fulgt etter den mislykkede bombeaksjonen. Men Napolitano ble likevel nødt til å drive brannslukking mandag, da hun slo fast at «systemet vårt fungerte ikke».

Med sin skarpe kritikk av USAs etterretning har Obama gjort det klart for alle at han deler denne vurderingen. Samtidig signaliserer presidenten at det er han som har styringen med tiltakene som nå ventelig blir satt i verk for å bedre sikkerheten i amerikansk luftfart. (©NTB)

Personvernpolicy