- Han er et nydelig menneske

Mordechai Vanunu kan havne i fengsel igjen, etter flere møter med en norsk kvinne. Foto: Scanpix.
Mordechai Vanunu kan havne i fengsel igjen, etter flere møter med en norsk kvinne. Foto: Scanpix.

<pDen norske kjæresten hyller Vanunu. Nei til atomvåpen mener han bør få asyl i Norge.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nei til atomvåpen ber regjeringen stramme seg opp og gi Mordechai Vanunu et «flyktningpass» som gir opphold og beskyttelse i Norge.

Leder Ole Kopreitan sier at Norge har et medansvar for Vanunus håpløse situasjon.

Tirsdag ble Vanunu igjen anholdt av israelske sikkerhetsmyndigheter, denne gang for å ha møtt en norsk kvinne. Etter noen timer ble pågripelsen omgjort til to døgns husarrest.

– Nå må den norske regjering omgående gi Vanunu et slikt pass som hundrevis av chilenere fikk fra Norge etter statskuppet til Augusto Pinochet, sier Kopreitan til NTB.

Han mener at Norge gjennom tungtvannsleveransene er medskyldig i at Israel i hemmelighet klarte å skaffe seg atomvåpen.

Nektes kontakt

Den tidligere atomforskeren Vanunu ble løslatt i 2004, men nektes utreise fra Israel og får heller ikke snakke med utenlandske statsborgere.

Ifølge nettutgaven til Israels største avis Yedioth Aharonot ble 54-åringen pågrepet på et hotell i Øst-Jerusalem mandag, etter å ha møtt sin norske kjæreste.

Den norske kvinnen, teologiprofessor og bibelforsker Kristin Joachimsen (40) fra Tromsø, er også avhørt av israelsk politi og skal ifølge avisen ha bekreftet at hun har møtt Vanunu.

– Jeg er ingen trussel mot Israel. Dette er ren trakassering. Men det er han det er synd på, ikke meg. Han er et nydelig menneske, og blir ikke trygg før han kommer seg ut av Israel, sier Joachimsen til Dagbladet.no. Hun vil at Vanunu skal få politisk asyl i Norge.

Romanse

Vanunu skal selv ha bodd på hotellet den siste tiden, og han har ifølge israelsk politi også brutt vilkårene ved ikke å opplyse om at han hadde flyttet fra sitt tidligere bosted.

Vanunus forsvarer Avigdor Feldman bekrefter opplysningene om Vanunus møte med den norske kvinnen, og han sier at pågripelsen skyldes en romanse.

– Han ble pågrepet for å ha et forhold til den norske kvinnen, sier Feldman.

– Han anklages ikke for å ha gitt fra seg hemmeligheter. Hun er ikke interessert i atomspørsmål, hun er interessert i Mordechai Vanunu og han er trolig interessert i henne, sier Feldman.

Avslørte

Vanunu arbeidet på begynnelsen av 1980-tallet som atomtekniker ved Dimona-anlegget i Negev sør i Israel.

I 1985 forlot han landet og året etter overlot han bilder og plantegninger av Dimona-anlegget til den britiske avisa The Sunday Times, som dermed kunne dokumentere at Israel i all hemmelighet hadde utviklet atomvåpen.

Senere ble han kidnappet av israelske etterretningsagenter i Europa og smuglet tilbake til Israel, der han ble dømt til 18 års fengsel. Elleve av årene bak murene tilbrakte han i isolat.

Trosser forbud

Etter løslatelsen har han gjentatte ganger trosset forbudet mot å snakke med utenlandske journalister og i 2007 ble han dømt til seks nye måneder for dette. Fengselsstraffen ble senere omgjort til samfunnstjeneste.

Vanunu, som har konvertert fra jødedom til kristendom siden løslatelsen, er nominert til Nobels fredspris en rekke ganger.

Han er utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Tromsø og søkte i 2004 om politisk asyl i Norge, men fikk avslag. (©NTB)

Personvernpolicy