- Planla drapet på Oda

DREPT: Oda Moe (15) ble drept på Børsa i Skaun kommune i november. Foto: Scanpix.
DREPT: Oda Moe (15) ble drept på Børsa i Skaun kommune i november. Foto: Scanpix.

<pDrapet på Oda Moe (15) var ingen spontan og uoverveid handling, mener aktoratet. Tiltalte planla drapet og hvordan det skulle skje, ifølge tiltalen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når 18-åringen møter i Sør-Trøndelag tingrett onsdag neste uke må han svare for en tiltale på overlagt drap under særdeles skjerpende omstendigheter. Ifølge tiltalebeslutningen, som ble forkynt for ham tirsdag, mener påtalemyndigheten at han forut for handlingen planla drapet på sin 15 år gamle venninne, Oda Moe.

Jenta ble funnet drept ved travbanen på hjemstedet Børsa i Skaun kommune i Sør-Trøndelag i november. Tiltalebeslutningen beskriver hvordan 18-åringen 1. november i år brakte med seg gjenstander han skulle bruke til å utføre drapet og hvordan det skjedde. 15-åringen døde av kvelning.

«Etter i en periode å ha hatt tanker om å drepe noen, gjorde han tidligere samme ettermiddag forberedelser for å drepe Oda Moe», står det å lese i tiltalen.

Strafferettslig tilregnelig

Så vidt NTB kjenner til stemmer gjerningsbeskrivelsen i tiltalen overens med tiltaltes egen forklaring i avhør med politiet. Mannen har innrømmet forholdet.

– Tiltalte er funnet strafferettslig tilregnelig. Vi tar ikke forbehold om forvaring, sier førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes hos Trøndelag statsadvokatembeter til NTB.

De to ungdommene var gode venner, men skal ikke ha vært kjærester.

18-åringen har fått diagnosen Aspergers syndrom, en lettere form for autisme, og det har vært tema i etterforskningen og under forberedelsene til rettssaken om han kan ha vært utilregnelig i gjerningsøyeblikket.

De rettspsykiatrisk sakkyndige har imidlertid konkludert med at han var tilregnelig.

Risikerer 21 år

Forsvareren til 18-åringen, advokat Torfinn Svanem, var ikke tilgjengelig for kommentar tirsdag, men har tidligere uttalt at guttens Aspergers-diagnose må få betydning for straffeutmålingen. Diagnosen kommer imidlertid ikke til å få noen betydning for rettens vurdering av skyldspørsmålet.

Det er usikkert om tiltalte vil erkjenne seg skyldig etter tiltalen, selv om han har innrømmet drapet. Han var opprinnelige siktet for forsettlig drap, et forhold som normalt straffes betydelig mildere enn overlagt drap. 18-åringen risikerer nå 21 års fengsel, men kan muligens vente seg noe strafferabatt, blant annet fordi han har erkjent forholdet.

Det er satt av bare to dager til saken i Sør-Trøndelag tingrett, onsdag og torsdag neste uke. (©NTB)

Personvernpolicy