Truer demonstrantene med dødsstraff

De siste gagers demonstrasjonene i Iran er de dødeligste siden demonstrasjone i juni etter landets presidentvalg. Foto: Scanpix/ montasje ABC Nyheter
De siste gagers demonstrasjonene i Iran er de dødeligste siden demonstrasjone i juni etter landets presidentvalg. Foto: Scanpix/ montasje ABC Nyheter

<pPresidenten i Irans nasjonalforsamling oppfordrer til å dømme demonstrantene til «hardeste straff». </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presidenten i Irans nasjonalforsamling, Ali Larijani, uttalte tirsdag at de iranske myndighetene må dømme demonstrantene som avbryter eller ødelegger for markeringen av Ashura til «hardest mulig straff», melder CNN.

- Ordet han bruker er «hardeste straff», og da mener man dødsstraff, sier talsmann for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til ABC Nyheter.

15 mistet livet

Larijani gikk også til verbalt angrep på Storbritannia og USA for å ha fordømt regjeringens inngrep i helgens demonstrasjoner.

Mandag meldte statlig fjernsyn at 15 demonstranter mistet livet. Demonstrasjonene er de dødeligste siden demonstrasjonene etter landets presidentvalg i juni.

Menneskerettighetsaktivisten Amiry-Moghaddam er svært bekymret for situasjonen slik den har utviklet seg de siste dagene.

Frykter henrettelser

- Det er et veldig stort antall arrestasjoner. Ifølge vårt estimat var det arrestert over tusen personer søndag. Og antallet fortsetter å stige, sier Amiry-Moghaddam.

Blant disse skal mange nåværende og tidligere journalister ha blitt arrestert for å stanse informasjonsflyten ut av landet. De har blitt sendt til Evin-fengselet, som er kjent for å utsette sine fanger for tortur.

- Hva som skjer med de arresterte, vet vi svært lite om. Men i sommer ble demonstranter utsatt for hard psykisk og fysisk tortur uten kontakt med omverdenen, og at de ble tvunget til å tilstå. Vi er svært redde for henrettelser, sier Amiry-Moghaddam.

- Det er ekstremt viktig at verdenssamfunnet og FN griper inn. At FN sender noen til Iran for å besøke fengselet hvor de arresterte oppholder seg. Mange dør av torturen de blir utsatt for, og vi vet om tidligere saker hvor personer har blit ustatt for systematisk voldtekt. Må må gripe inn før det skjer igjen. Jeg håper norske myndigheter kan være med på sette fokus på det som skjer i fengselet akkurat nå, sier han videre.

- Skutt i hjertet

Blant de arresterte er det også en rekke fremtredende personer.

Nobelprisvinner Shirin Ebadi fortalte til CNN mandag at iranske myndigheter hadde pågrepet hennes søster, Nushin Ebadi, som er professor i tannlegevitenskap.

Blant de døde er nevøen til opposisjonens presidentkandidat Mir Hossein Moussavi.

På nettsiden til Moussavi står det at nevøen hans, Seyed Ali Moussavi, ble skutt i hjertet.

- Bekymret for nyttårsaften

Amiry-Moghaddam tror vi vil se en ytterligere polarisering av situasjonen, og han frykter mange menneskeliv vil gå tapt:

- Opprøret fra i sommer har gått inn i en ny fase hvor det ikke er mulig å reversere. Nå går folk på gatene og krever regimeskifte. De er ikke redde for å bli skutt på. Men myndighetene ser ingen annen utvei enn å slå enda hardere ned på demonstrantene. Mer undertrykkelse vil igjen kunne føre til ytterligere radikalisering av demonstrantene. Jeg frykter mange menneskeliv vil gå tapt, sier Amiry-Moghaddam.

Iran Human Rights er også bekymret for det faktum at dette skjer i en tid da det er mindre internasjonal opmmerksomhet.

- Nå er det juleferie, og myndighetene har nå en mulighet til å gjøre det de vil, og få mindre oppmerksomhet enn de ville ha fått ellers. Jeg er bekymret for hva som vil skje på nyttårsaften, når verden er opptatt av helt andre ting, sier Amiry-Moghaddam.

Personvernpolicy