Al-Qaida får fotfeste i Jemen

Demonstranter protesterer mot militæroperasjoner mot al-Qaida-grupper i byen Radfan i Jemen. Al-Qaida er i ferd med å få stadig sterkere fotfeste i Jemen. Foto: REUTERS/SCANPIX
Demonstranter protesterer mot militæroperasjoner mot al-Qaida-grupper i byen Radfan i Jemen. Al-Qaida er i ferd med å få stadig sterkere fotfeste i Jemen. Foto: REUTERS/SCANPIX

<pTerrorforsøket mot et fly på vei til Detroit i USA 1. juledag øker frykten for at krigsherjede Jemen kan bli en av al-Qaidas viktigste baser.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den unge nigerianeren som sto bak terrorforsøket, Umar Farouk Abdulmutallab, skal i avhør ha advart om nye angrep fra likesinnede i Jemen. De vil slå til i nær framtid, har 23-åringen forklart, ifølge den amerikanske TV-stasjonen ABC.

Les også: Denne trusa skulle sprenge Delta-flyet

Truslene lyder som et ekko av advarsler som vestlige terroreksperter kom med også før Abdulmutallabs mislykkede terroraksjon.

– Jemen er en viktig slagmark og en potensiell regional operasjonsbase hvor al-Qaida kan planlegge angrep og trene rekrutter, sa Mike Leiter, lederen for USAs nasjonale antiterrorsenter, i et møte med amerikanske folkevalgte nylig.

Slo seg sammen

Myndighetene i Jemen har bekreftet at Abdulmutallab har bodd i landet, og den nystartede al-Qaida-gruppen på den arabiske halvøy sier det var den som utstyrte 23-åringen med eksplosiver.

Amerikanske terroreksperter mener den nye al-Qaida-gruppen gradvis har utvidet virksomheten siden den ble etablert for ett år siden. Bakgrunnen for nyskapningen var et samarbeid mellom ytterliggående islamister i Jemen og Saudi-Arabia.

Det første attentatet utenfor Jemen kom i august, da en ung selvmordsbomber forsøkte å drepe den saudiarabiske antiterrorsjefen Mohammed Bin Nayef. Også dette angrepet var imidlertid mislykket.

Borgerkrig

På samme måte som det opprinnelige al-Qaida-nettverket utnytter fraværet av en sterk statsmakt i grenseområdet mellom Pakistan og Afghanistan, har den pågående borgerkrigen i Jemen gitt spillerom for ekstremistene der.

Den hardt pressede jemenittiske regjeringen kjemper mot sjiamuslimske opprørere i den nordlige delen av landet, samtidig som den må forholde seg til væpnede separatister i sør.

Denne situasjonen har gjort det mulig for al-Qaida å etablere seg i østlige og sentrale landsdeler, hvor gruppen har fått innpass blant flere ulike stammer.

– Mange folk her har mistet rettighetene sine. Mange er uten arbeid. De møter utlendinger som har forbindelser til al-Qaida, og så blir de overtalt til å slutte seg til dem, sier stammeleder Sheikh Abdullah al-Shareef til den britiske avisa The Guardian.

Ny generasjon

Al-Qaida-nettverket har vært aktivt i Jemen også tidligere, og jemenittiske islamister har kjempet som geriljakrigere både i Afghanistan på 1980-tallet, i Bosnia og Tsjetsjenia på 1990-tallet og i Irak. Landet var dessuten åsted for angrepet på det amerikanske marinefartøyet USS Cole i år 2000.

Nå ser det imidlertid ut til at det er en ny generasjon sunnimuslimske ekstremister som har tatt føringen.

Britiske myndigheter advarer ifølge The Guardian om at et betydelig antall britisk statsborgere reiser til Jemen, og det er frykt for at en del av dem får trening i hemmelige al-Qaida-leirer.

Lover hevn

USA forsøker å hjelpe jemenittiske myndigheter med å bekjempe terrortrusselen, og den amerikanske militære bistanden til landet skal ha blitt sjudoblet i løpet av de siste tre årene.

Men ifølge al-Qaida-medlemmene selv er det nettopp dette militære samarbeidet som nå har ført til at gruppen flytter sin væpnede kamp til USA.

Flere medier i USA hevder amerikanske krigsfly deltok i en offensiv mot al-Qaida i Jemen i midten av desember. Ifølge lokale kilder ble flere sivile drept i angrepene, i tillegg til et betydelig antall al-Qaida-medlemmer.

Den islamistiske gruppen hevdet nylig i en uttalelse på internett at terrorforsøket mot det amerikanske flyet 1. juledag var en gjengjeldelsesaksjon.

Samtidig advarer jemenittiske terroreksperter mot at sivile tap i kampen mot al-Qaida vil føre til at folk slutter seg til ekstremistene for å få hevn. (©NTB)

Personvernpolicy