Fordømmer Israels byggeplaner

PROTEST: USA og president Barack Obama, gjennom hans talsmann Robert Gibbs, fordømmer utbyggingen i Jerusalem. Foto: Scanpix.
PROTEST: USA og president Barack Obama, gjennom hans talsmann Robert Gibbs, fordømmer utbyggingen i Jerusalem. Foto: Scanpix.

<pBåde USA og palestinerne fordømmer Israels nye planer om å bygge ytterligere 700 nye leiligheter i det okkuperte Øst-Jerusalem.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De palestinske selvstyremyndighetene mener byggeplanene er uforenlige med ethvert fredsinitiativ, og USA kaller planene et nytt slag mot forsøkene på å skape fred i Midtøsten.

– USA motsetter seg ny israelsk bygging i Øst-Jerusalem, sa talsmann for Det hvite hus, Robert Gibbs, mandag.

Også Norge tar klar avstand fra Israels planer om økt byggeaktivitet i Øst-Jerusalem. Den norske regjeringen mener de israelske byggeplanene strider mot folkeretten, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Norge tar klar avstand fra Israels planer om økt byggeaktivitet i Øst-Jerusalem. Som Norge har sagt en rekke ganger tidligere, bidrar slik byggeaktivitet kun til å undergrave og vanskeliggjøre muligheten for å få i gang forhandlinger om en varig tostatsløsning, sier Gahr Støre.

Trappet opp?

– Vi fordømmer den israelske beslutningen om utbygging i Øst-Jerusalem, og vi lurer på om det faktisk er slik at utbyggingen av bosetninger er stanset, eller om den er trappet opp, sa palestinernes sjefforhandler, Saeb Erekat, mandag.

Han viser til at den israelske regjeringen tidligere i høst frøs videre utbygging av bosetningene på den okkuperte Vestbredden utenom Øst-Jerusalem og utenom boligbygging som allerede var i gang, i ti måneder.

Utspillet var et forsøk på å komme USA i møte etter at president Barack Obama tidligere i år krevde full stans i utbyggingen av bosetninger.

Palestinske myndigheter har krevd full stans i utbyggingen av bosetninger på okkupert territorium før de vil gjenoppta fredsforhandlingene med Israel.

Vanskelig knute

Striden om det palestinske Øst-Jerusalem er blant de vanskeligste i konflikten mellom Israel og palestinerne.

Det internasjonale samfunn, inkludert USA, betrakter Øst-Jerusalem som okkupert på lik linje med resten av Vestbredden, og mener derfor at utbygging av boliger er i strid med folkeretten.

Israel sier derimot at de annekterte Øst-Jerusalem etter seksdagerskrigen i 1967, og at hele byen følgelig er Israels udelelige hovedstad.

Da Israel i november kunngjorde byggestansen på Vestbredden, inkluderte derfor statsminister Benjamin Netanyahu ikke Øst-Jerusalem, stikk i strid med kravene til USA.

Palestinsk hovedstad

Palestinerne vil ha den østlige delen av byen som hovedstad i en framtidig palestinsk stat, og de har gjort det klart at de ikke vil returnere til forhandlingsbordet før all utbygging i bosetningene både i Øst-Jerusalem og i resten av Vestbredden er stanset.

Det var en talsmann for den israelske regjeringen som mandag varslet om Israels nye byggeplaner. Ifølge boligdepartementet går planene ut på bygging av 692 nye leiligheter i eksisterende jødiske bosetninger i Øst-Jerusalem.

Så sent som 16. november godkjente boligdepartementet byggingen av 900 leiligheter i et annet nabolag i Jerusalem. Også de planene ble skarpt kritisert av både USA og palestinerne.

Fakta på bakken

Det bor i dag allerede 200.000 israelere blant 270.000 palestinere i Øst-Jerusalem. Mange israelere har flyttet inn i tidligere palestinske boliger etter at de palestinske eierne er kastet ut.

Mens israelerne får bygge nye boliger, er det nærmest umulig for palestinere å få byggetillatelse når deres familier vokser og de trenger mer plass.

Både USA og palestinerne mener at den israelske utbyggingen er ledd i en plan for å skape såkalte fakta på bakken – et israelsk folkeflertall i Øst-Jerusalem som skal gjøre det umulig for palestinerne å få tilbake bydelen sin i en eventuell fredsavtale. (©NTB)

Personvernpolicy