Dette kan koste deg 10.000 kroner

SMELL: Ulovlige nyttårsraketter kan bli dyr underholdning. Dette bidet er fra den siste gangen man lovlig kunne sende opp pinneraketter. Foto: Scanpix.
SMELL: Ulovlige nyttårsraketter kan bli dyr underholdning. Dette bidet er fra den siste gangen man lovlig kunne sende opp pinneraketter. Foto: Scanpix.

<pUlovlig bruk av fyrverkeri kan gi opptil 10.000 kroner i bot nyttårsaften. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om fyrverkeri

*Fyrverkeri ble oppfunnet i Kina og kom til Europa på 1400-tallet.

*I Norge ble fyrverkeri første gang brukt i 1599.

*61 personer ble skadet her i landet av nyttårsfyrverkeri i fjor.

*Året før ble 155 personer skadet.

*Rogaland, Oslo og Telemark hadde flest personskader i fjor.

*Det er nå totalforbud mot bruk av raketter med styrepinne i Norge.

*I flere byer og tettsteder arrangerer kommunen fellesfyrverkeri.

(Kilder: Wikipedia, DSB og Lovdata) (©NTB)

Hos Politidirektoratet får NTB opplyst at det ikke er fastsatt noen felles bøtesats for hele landet for ulovlig bruk av fyrverkeri. Dette bestemmes av det enkelte politidistrikt.

– Hvert enkelt tilfelle vil bli vurdert etter alvorlighetsgrad, men vårt bøtenivå vil normalt ligge i området 5.000 til 10.000 kroner, sier politiinspektør Bjørn Andersen ved Rogaland politidistrikt i Stavanger til NTB.

Rogaland politidistrikt toppet ulykkesstatistikken under fjorårets nyttårsfeiring. Av 61 større og mindre ulykker i hele landet som førte til personskader forårsaket av nyttårsfyrverkeri, var 14 i Rogaland. Det er nesten dobbelt så mange som i Oslo.

Halvert

Forbudet mot bruk av raketter med styrepinner ble innført i fjor og gjelder fortsatt. Forbudet ga umiddelbart en kraftig reduksjon i tallet på personskader og branner landet over. Tallet på personskader ble mer enn halvert.

– Vi er spent på om den gode statistikken holder seg ved årets nyttårsfeiring, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk Brannvernforening til NTB.

Han er veldig fornøyd med at antall personskader ble redusert fra 155 nyttårsaften 2007/08 til 61 nyttårsaften 2008/09. Tallet på alvorlige øyeskader ble redusert fra 23 til 9. Branner og branntilløp ble redusert i de fleste fylker.

– Men foreløpig har vi bare erfaring fra én nyttårsfeiring. Det er for tidlig å fastslå at forbudet mot raketter med styrepinne har en varig effekt, sier Kalheim.

Fra Sverige

I Norge er det ikke tillatt å selge denne typen raketter. I Sverige selges derimot raketter med styrepinner helt lovlig. Men det er forbudt å kjøpe fyrverkeri i Sverige og ta det med over grensen til Norge.

– Dette forbudet gjelder alt fyrverkeri. For å ta med fyrverkeri over grensen, må det først innhentes en spesiell tillatelse fra DSB, sier avdelingsleder Rolf Bjørnestad i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til NTB.

I fjor ble 20 registrerte skader forårsaket av fyrverkeri med styrepinne. Ifølge Bjørnestad er dette fyrverkeri som folk enten har hatt liggende fra året før eller kjøpt i utlandet og tatt ulovlig med seg inn i landet.

Lovlig fyrverkeri

Det er fortsatt lovlig fyrverkeri i handelen. Vanlige folk er ikke fratatt all glede ved bruk av fyrverkeri. I tillegg arrangerer mange kommuner felles fyrverkeri. Det gjelder blant andre Oslo, Trondheim og Stavanger.

Raketter uten styrepinne er fortsatt lovlig både å kjøpe og bruke, men Kalheim oppfordrer likevel til forsiktighet.

– Det er viktig at utskytingsrampen er plan, at den som tenner lunta er edru. I tillegg skal det ikke gjøres et nytt forsøk på å tenne lunta dersom det tilsynelatende var mislykket første gang, sier Kalheim.

Mange mener at bakkefyrverkeri kan være langt flottere enn raketter med styrepinner. At kommuner organiserer fellesfyrverkeri beskrives som et godt og trygt tiltak. (©NTB)

Personvernpolicy