Slik kan du tjene penger på julegavene

JULEGAVER: De aller fleste gavene kan byttes. Det kan du tjene på. (Foto: Scanpix)
JULEGAVER: De aller fleste gavene kan byttes. Det kan du tjene på. (Foto: Scanpix)

<pDersom du får tilgodelapp på julegavens fulle pris, kan du tjene på å bytte varen - og kjøpe den igjen. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Dersom du har fått en julegave kjøpt til full pris, kan du være så heldig å få litt ekstra - samtidig som du beholder varen.

Det bekrefter rådgiver Thomas Nortvedt i Forbrukerrådet.

- Det kommer litt an på butikken. Du kan få en tilgodelapp på full pris, og hvis du kommer tilbake senere, kan det være du får tilbake varen og noe mer. Men det vil variere fra kjede til kjede hvilke avtaler de har, sier Nortvedt.

Ingen rett

Faktisk har du ikke rett til å bytte en vare, men de aller fleste butikker praktiserer likevel denne ordningen. Ifølge Nortvedt er prinsippet i Norge at man bytter varer mot varer.

- Jeg tror du omtrent kan bytte hva som helst hvor som helst, forutsatt at varen er ubrukt, sier rådgiveren.

De fleste steder kan du også få en tilgodelapp om du ikke finner en vare du vil ha.

- Hvis det er avtalt at du har rett på å bytte varen, og du ikke finner noe i butikken, kan det hende du får en tilgodelapp på full pris. Men butikken har lov til å si at du ikke kan bruke tilgodelapper i salgsperioder eller på annet enn fullprisvarer. Slike ting må man avtale med butikken, sier Nortvedt.

- Neppe utbredt

4. juledag er den store byttedagen i 2009. Ifølge Forbrukerrådet er de store julegavevinnerne også de gavene flest bytter. I tillegg er det mange som får klær i feil størrelser.

Markedsdirektør Karl Fredrik Lund i kjøpesenterkjeden Steen & Strøm sier til ABC Nyheter at det nok kan forekomme at folk spekulerer i å tjene på bytting av julegavene, men at det neppe er utbredt.

- Vi opplever ikke dette som et stort problem. Nå er ikke vi en del av transaksjonen i det siste leddet, siden vi bare tilrettelegger for handel. Men vi er mye i kontakt med de som driver butikkene, og jeg tror ikke dette er noe stort fenomen. Dessuten er det ofte en grunn til at varer blir satt ned i pris, for eksempel at det er få igjen eller utgående varer, sier Lund.

Stor omsetning

Markedsdirektøren forteller at romjulen ikke lenger bare er byttetid, men også en tid hvor folk handler og bruker gavekort.

- Det er veldig stor omsetning, den representerer en ganske betydelig andel av desemberomsetningen. Ikke like mye som rett før jul, men det er generelt en veldig god handleperiode for alle bransjer, sier markedsdirektøren.

Forbrukerrådet og Thomas Nortvedt advarer de som får en tilgodelapp om at disse ofte er tidsbegrenset.

- Ofte gjelder tilgodelappen i seks måneder eller opptil ett år. Så det er viktig å huske på å bruke tilgodelappene, sier rådgiveren.

Personvernpolicy