Utviser 4.000 flyktninger

Det thailandske militærets egne bilder viser soldater som hjelper flyktningene som skal sendes ut av landet. Flyktningleiren Huay Nam Khao ligger i Phetchabun-provinsen, cirka 416 kilometer nordøst for Bangkok. Foto: REUTERS / Royal Thai Army / SCANPIX
Det thailandske militærets egne bilder viser soldater som hjelper flyktningene som skal sendes ut av landet. Flyktningleiren Huay Nam Khao ligger i Phetchabun-provinsen, cirka 416 kilometer nordøst for Bangkok. Foto: REUTERS / Royal Thai Army / SCANPIX

<pThailandske soldater begynte mandag tvangsutsendingen av 4.000 flyktninger til nabolandet Laos.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bangkok (NTB-AP-DPA): De laotiske flyktningene tilhører hmong-folket, en etnisk minoritet som kjempet på amerikanske side under Vietnamkrigen. Av den grunn frykter de hva som vil skje dem dersom de sendes tilbake til det kommuniststyrte Laos.

USA, EU, FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og en rekke hjelpeorganisasjon har engasjert seg i saken og bedt thailandske myndigheter om å ikke utvise flyktningene.

Men regjeringen i Bangkok er fast bestemt på å overholde avtalen med Laos om at hmongene skal tvangsreturneres innen årsskiftet. Tidlig mandag morgen gikk 5.000 thailandske soldater til aksjon, utstyrt med køller og skjold.

Journalister får ikke tilgang til flyktningleiren i Phetchabun-provinsen nord i Thailand. Men hæren håper operasjonen vil være over i løpet av 24 timer.

– Dette er slutten på en sak som har vart lenge, sier en anonym kilde i utenriksdepartementet i Bangkok.

Menneskerettsgruppen Human Rights Watch (HRW) er redd for hvordan tvangsutsendelsen skal utarte seg.

– Jeg har hørt fra lokale myndighetspersoner at militæret er forberedt på at flyktningene vil gjøre motstand. Dette kan bli stygt, sier Sunai Phasuk i HRW. (©NTB)

Personvernpolicy