Advarer mot soldater som kjeder seg

<pSoldater som kjeder seg i krig er farlig, mener to norske feltprester som har skrevet en bok om kjedsomhet i krig.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Deler av boken er basert på studier av norske soldater og offiserer i Norge, noen på oppdrag i Afghanistan, andre i Ubåtvåpenet samt kadetter ved Sjøkrigsskolen.

– Krig består av 5 prosent grufullhet og 95 prosent kjedsomhet, heter det blant annet i boken.

Gjelder alle

– En av de største truslene i krig er kjedsomhet, mener de to feltprestene.

– Alle soldater opplever det, og det kan få store konsekvenser hvis det ikke takles på en god måte, sier Mæland til Aftenposten.

Ifølge forfatterne kommer alle soldater i kontakt med kjedsomhet. Her hjemme kjeder de seg på brakka. Men selv på krevende oppdrag, for eksempel i Afghanistan, utsettes soldatene for mye rutiner og venting.

– Kjedsomhet er oppmagasinert energi. Det å finne en god og skapende måte å ta ut slik energi på er svært viktig, sier Brunstad. Han nevner som eksempel soldater som bruker tiden på å hjelpe lokalbefolkningen.

Hvis kjedsomheten ikke takles på en god måte kan mye gå galt.

Abu Ghraib

– I verste fall det som skjedde i Abu Ghraib-fengselet i Irak, da amerikanske soldater torturerte innsatte, sier Mæland, som tror overgrepene der kan forklares med kjedsomhet.

– Noen av de verste massakrene vi kjenner til i krig, kan til dels tilskrives kjedsomhet. Amerikanske militærpsykiatere har også påpekt dette, sier Brunstad og utdyper:

– Kjedsomhet oppleves som tomt, meningsløst og retningsløst. Et uttrykk for dette så vi for noen år siden da norske soldater forsøkte å lage actionfilm av oppdraget de hadde med å skyte løshunder i en ellers triviell tjeneste. (©NTB)

Personvernpolicy