Advarer mot soldater som kjeder seg

<pSoldater som kjeder seg i krig er farlig, mener to norske feltprester som har skrevet en bok om kjedsomhet i krig.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Deler av boken er basert på studier av norske soldater og offiserer i Norge, noen på oppdrag i Afghanistan, andre i Ubåtvåpenet samt kadetter ved Sjøkrigsskolen.

– Krig består av 5 prosent grufullhet og 95 prosent kjedsomhet, heter det blant annet i boken.

Gjelder alle

– En av de største truslene i krig er kjedsomhet, mener de to feltprestene.

– Alle soldater opplever det, og det kan få store konsekvenser hvis det ikke takles på en god måte, sier Mæland til Aftenposten.

Ifølge forfatterne kommer alle soldater i kontakt med kjedsomhet. Her hjemme kjeder de seg på brakka. Men selv på krevende oppdrag, for eksempel i Afghanistan, utsettes soldatene for mye rutiner og venting.

– Kjedsomhet er oppmagasinert energi. Det å finne en god og skapende måte å ta ut slik energi på er svært viktig, sier Brunstad. Han nevner som eksempel soldater som bruker tiden på å hjelpe lokalbefolkningen.

Hvis kjedsomheten ikke takles på en god måte kan mye gå galt.

Abu Ghraib

– I verste fall det som skjedde i Abu Ghraib-fengselet i Irak, da amerikanske soldater torturerte innsatte, sier Mæland, som tror overgrepene der kan forklares med kjedsomhet.

– Noen av de verste massakrene vi kjenner til i krig, kan til dels tilskrives kjedsomhet. Amerikanske militærpsykiatere har også påpekt dette, sier Brunstad og utdyper:

– Kjedsomhet oppleves som tomt, meningsløst og retningsløst. Et uttrykk for dette så vi for noen år siden da norske soldater forsøkte å lage actionfilm av oppdraget de hadde med å skyte løshunder i en ellers triviell tjeneste. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus