- Skutt og drept av politiet

SKUTT: Denne demonstranten ble skutt og drept av politiet, ifølge opposisjonelle kilder i Iran. (Foto: Scanpix / AP Photo)
SKUTT: Denne demonstranten ble skutt og drept av politiet, ifølge opposisjonelle kilder i Iran. (Foto: Scanpix / AP Photo)

<pOpposisjonelt nettsted hevder demonstranter er drept i Iran. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre demonstranter er drept i sammenstøt med politiet i Iran, hevder opposisjonen i landet. De tre mistet livet da politifolk skjøt mot en protestaksjon i Teheran, het det på et opposisjonelt nettsted.

Nettstedet Jaras meldte søndag morgen at tre personer ble drept og to andre skadd i skytingen i den iranske hovedstaden. Politiet åpnet ild mot demonstranter som ropte «død over diktatoren», et slagord rettet mot den uforsonlige presidenten Mahmoud Ahmadinejad.

Det ble meldt om skyting også på Enqelab-plassen, et godt stykke fra stedet der de tre demonstrantene ble drept. En røyksky hang i formiddagstimene over sentrum av Teheran, der demonstranter hadde satt fyr på en av politiets motorsykler.

Tusenvis av mennesker samlet seg tidligere på morgenen i sentrum av Teheran foran feiringen av den sjiamuslimske høytiden ashura, til minne om profeten Muhammeds dattersønn Hussein. Politiet brukte først tåregass i et forsøk på å spre demonstrantene.

Det har vært flere sammenstøt mellom politiet og demonstranter de siste dagene. Ifølge øyenvitner pågrep politiet lørdag demonstranter med en gang de ropte slagord mot presidenten, skriver CNN.

Svært mange er samlet i Teheran i forbindelse med høytiden Ashura.

Situasjonen i Iran har de siste dagene vært svært spent. Diplomater sier uroen er etterdønninger etter det omstridte presidentvalget for et halvt år siden, der opposisjonen hevder at deres kandidat Mir Hossein Mousavi ble snytt for seieren.

Presidenten får knallhard kritikk fra de opposisjonelle etter presidentvalget i juni. Før valget ble valgkamplokalene til Ahmadinejads hovedkonkurrent Mir Hossein Moussavi tent på. Det ble også meldt om drapsforsøk på tidligere president Mohammad Khatami, som endte med å trekke seg fra valget.

Det kom også flere påstander om valgfusk.

Myndighetene i Iran har forbudt utenlandsk media å dekke en del av hendelsene i landet. (©NTB)

Personvernpolicy