ABC Nyheter ser på idrettsåret 2009

Årets idrettsutøver 2009

<strong>VINNEREN:</strong> I comebacksesongen vant Aksel Lund Svindal både VM-gull og verdenscupen sammenlagt. Det gjør ham til årets største norske idrettsutøver, mener vi. Foto: AFP
VINNEREN: I comebacksesongen vant Aksel Lund Svindal både VM-gull og verdenscupen sammenlagt. Det gjør ham til årets største norske idrettsutøver, mener vi. Foto: AFP

<pNorske utøvere har satt sitt preg på den internasjonale idrettscenen i 2009. ABC Nyheter kårer de beste prestasjonene i 2009.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO (ABC Nyheter): I idrettsåret 2009 stod en rekke norsk utøvere for prestasjoner som sent, eller aldri, vil bli glemt.

Året inneholdt blant annet verdensmesterskap i håndball for herrer, skiskyting og nordiske grener på ski. Mange norske utøvere gjorde det meget skarpt og ABC Nyheter kårer her de fem beste.

Mange utøvere hadde nok fortjent en plass på lista, men det er bare plass til fem stykker.

Utøvere som Aleksander Hetland (svømming), Ola Vigen Hattestad (langrenn), Edvald Boasson Hagen og Ole Einar Bjørndalen er verdige kandidater, men falt like utenfor "topp fem" denne gang.

Disse utøverne mener ABC Nyheter stod for de sterkeste prestasjonene i idrettsåret 2009.

5. Petter Northug jr., langrenn

Petter Northug jr. hentet hjem hele tre gullmedaljer fra VM i Liberec som gikk av stabelen i februar. Northug har de siste årene blitt verdenskjent for måten han rykker i fra mot slutten av løpene når han kjemper mann mot mann - og VM var intet unntak. Spesielt godt huskes nok måten trønderen avgjorde stafetten til Norges fordel. I kamp med tyske Axel Teichman parkerte 23-åringen den tyske ankermannen like før oppløpet og suste inn til gullet han vant sammen med Eldar Rønning, Odd-Bjørn Hjelmeset og Tore Ruud Hofstad.

Se Petter Northug her (ekstern lenke )

4. Andreas Thorkildsen, friidrett

Nordmenn har nærmest blitt bortskjemt med at den sympatiske sørlendingen kaster spydet «til verdens ende» når det skal deles ut mesterskapsmedaljer. I VM i Berlin viste han nok en gang hvor sterkt han takler stressede situasjoner. Thorkildsen kom med nød og neppe videre fra kvalifiseringen (ble nummer seks), men i finalen var

han totalt overlegen. Nordmannen kastet over tre meter lengre enn nestemann på

lista, cubanske Guillermo Martínez, noe som best kan sammenlignes med en 3-0 borteseier for det norske fotballandslaget mot en VM-klar motstander som stiller med toppet mannskap.

Se vinnerkastet her (ekstern lenke)

3. Magnus Carlsen, sjakk

Sjakk er for mange nordmenn en liten idrett, men på verdensbasis er det ekstremt populært. I dag spilles brettspillet av cirka 1 milliard mennesker ifølge tall som ble presentert under sjakk-OL i Dresden 2008. I 2008 gikk den da 17 år gamle Carlsen helt til topps på den løpende uoffisielle ratinglisten (Live Top List) over verdens beste sjakkspillere. Denne bragden gjentok han den 14. november 2009, noe som gjør ham til den uoffisielt høyest rangerte sjakkspilleren i verden i dag. Det er ventet at Magnus Carlsen vil bli rangert som verdens beste sjakkspiller når FIDE (World Chess Federation) offentliggjør sine nye offisielle lister i januar. Magnus Carlsen ble verdensmester i lynsjakk i november i år.

Se intervju med Carlsen på TV2-programmet Golden Goal (ekstern lenke)

2. Thor Hushovd, sykkel

«Oksen» fra Grimstad er gjennom årene blitt en av verdens beste poengplukkere (spurtere) innen sykkelsporten. Han nyter stor respekt for sine bragder på sykkelsetet og i år gjentok Hushovd bragden fra 2005 ved å vinne den grønne trøya i en av verdens tøffeste idrettskonkurranser, det tradisjonsrike Tour de France. I tillegg til å vinne poengtrøya sammenlagt vant han én enkeltetappe, fra Girona til Barcelona den 9. juli. Han vant i år også to etappeseire i Katalonia rundt hvor flere av verdens beste ryttere og lag stilte på startstreken. Hushovd hadde kanskje også vunnet verdens mest prestisjetunge endagsritt, Paris-Roubaix, om ikke et uhell hadde inntruffet ikke lenge før målpassering.

Se Thor Hushovds etappeseier i TdF 2009 (ekstern lenke)

1. Aksel Lund Svindal, alpint

Mange var skeptiske til Kjeller-guttens comeback etter den stygge skaden han pådro seg under trening i Beaver Creek i november i 2007. Hele sesongen gikk fløyten, men Lund Svindal stilte til start året etter.

Og hvilket år det skulle bli.

Han vant den totale verdenscupen sammenlagt med fattige to (!) poeng foran østerrikeren Benjamin Raich. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt i super-G. Under VM i Val d´Isére vant han gull i superkombinasjonen samt bronse i super-G.

Se Lund Svindal vinne VM i superkombinasjonen her (ekstern lenke)

Hva mener du burde vært med på listen? - skriv en kommentar i feltet under.

Personvernpolicy