Knut M. Haugland er død

EVENTYRER: Knut Haugland, som her får prøve det gamle radioutstyret på Kon-Tiki i forbindelse med sin 90-årsdag, døde 1. juledag. (Foto: Scanpix)
EVENTYRER: Knut Haugland, som her får prøve det gamle radioutstyret på Kon-Tiki i forbindelse med sin 90-årsdag, døde 1. juledag. (Foto: Scanpix)

<pTungtvannsabotøren og Kon-Tiki-deltakeren Knut M. Haugland døde 1. juledag, 92 år gammel.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Haugland var svært aktiv i det illegale arbeidet under 2. verdenskrig. Han var med i Kompani Linge, og var radiotelegrafist under tungtvannsaksjonen på Vemork. Haugland var fra Rjukan, og var derfor lokalkjent i området.

Etter krigen deltok han som telegrafist i Thor Heyerdahls Kon-tiki-ekspedisjon i 1947.

Knut M. Haugland fortsatte som offiser etter krigen, men var også med å bygge opp Kon-Tiki-museet, der han ble bestyrer. Deretter var han med å bygge opp Norsk Hjemmefrontmuseum, som han også ble bestyrer for.

Haugland ble tildelt en rekke ordner og utmerkelser både her hjemme og i utlandet for sin innsats under krigen. Han ble utnevnt til ridder av St. Olavs Orden i 1988 og til æresborger av Tinn kommune i 1990.

I fjor kom boka «Operatøren» av Svein Sæter, der Knut M. Haugland forteller om sitt liv. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus