Etter tsunamien

<pFotograf Fredrik Naumann dokumenterte de enorme ødeleggelsene i dagene etter tsunamien. I november reiste han tilbake – for å fotografere de samme stedene. Resultatet kan du se over.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om reportasjen

Fotograf Fredrik Naumann dokumenterte de enorme ødeleggelsene i dagene etter tsunamien. I november reiste han tilbake – for å fotografere de samme stedene. Resultatet er en sterk «før og nå» reportasje, som vekker minner om katastrofen, men som også viser at livet går videre. Tross alt.

I morgentimene den 26. desember 2004 utløst et massivt undersjøisk jordskjelv en serie monsterbølger – som traff 12 land med destruktiv kraft. Ifølge FN mistet nesten 230.000 mennesker livet. 84 var norske. De fleste døde i Khao Lak – det hardest rammede området i Thailand. 4225 mennesker døde bare her. Kasedej Preechanond overlevde, etter at han loset seg selv og en gruppe gjester og ansatte i trygghet.

Siden den gang er alle fysiske spor etter katastrofen borte. Velfriserte, vakre hotellanlegg har erstattet de gapende sårene bølgene etterlot i landskapet. Og turistene strømmer til som aldri før. Da tsunamien rammet var det 3.000 hotellsenger i området. Nå er det 5.000.

– Vi har tenkt på tsunamien og barna vet hva som skjedde her. Men utover å spørre hvor langt opp vannet stod, har vi ikke snakket mye om det. Det er veldig fint her, og vi vil gjerne komme tilbake, sier Jörgen Dahlström fra Uppsala i Sverige, som er på familieferie på Baan Khao Lak Resort litt lenger sør på stranden.

Den eneste påminnelsen om hva som skjedde annen juledags morgen for fem år siden, er skiltene som markerer evakueringsruten mot høyden.

Men hos dem som jobber i de gjenoppbygde butikkene, restaurantene og hotellene lever sjelesårene videre bak smilene de møter turistene med. Kasedej Preechanond er glad turistene igjen nyter ubekymrede, glade dager i Khao Lak, og at de ikke lenger spør om tsunamien. Selv vil han også helst glemme dagen da kjæresten hans døde. Da han mistet så mange ansatte og gjester – blant dem den thailandske kongens barnebarn.

– Siden jeg kom tilbake for fire måneder siden, har ikke en eneste turist spurt meg om tsunamien, forteller Kasedej Preechanond, daglig leder på hotellet La Flora i den thailandske badebyen Khao Lak. I romjulen er det fem år siden tsunamien.

Frykten sitter fortsatt i ryggmargen. Derfor er Kasedej blitt den reneste geologiske eksperten. Han sjekker jordskjelv- og tsunamivarsler via internett jevnlig. Noen ganger så ofte som hvert 30. minutt.

Personvernpolicy