Fanget av Taliban i fem måneder

GISSEL: 23 år gamle Bowe Robert Bergdahl skal for tiden være den eneste amerikanske soldaten som holdes i fangenskap. Foto: REUTERS/SCANPIX
GISSEL: 23 år gamle Bowe Robert Bergdahl skal for tiden være den eneste amerikanske soldaten som holdes i fangenskap. Foto: REUTERS/SCANPIX

<pTaliban friga fredag en video med en 23 år gammel amerikansk soldat de tok til fange i Afghanistan for fem måneder siden. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bowe Robert Bergdahl ble tatt til fange av Taliban-krigere i Paktika-provinsen nær grensa til Pakistan 30. juni og har ikke vært sett siden.

I forrige uke opplyste Taliban at de ville frigi en video som viste at Bergdahl fortsatt er i live og holdes som fange. Fredag ble videoen oversendt til flere vestlige medier.

Den NATO-ledede ISAF-styrken i Afghanistan bekrefter at mannen på videoen, som er iført amerikansk uniform, hjelm og solbriller, er identisk med Bergdahl.

– Krigen glipper

Den amerikanske soldaten identifiserer seg også selv i opptaket og forteller at han ble født i Sun Valley i Idaho. Han oppgir videre sin egen militære rang og fødselsdato, blodtype og morens pikenavn. Han snakker tydelig og rolig og ser ikke ut til å være under press.

– Jeg er redd for at denne krigen er i ferd med å glippe for oss. Dette kommer til å bli vårt neste Vietnam dersom det amerikanske folk ikke får slutt på alt dette tullet, sier han i opptaket.

23-åringen forteller videre at han i motsetning til amerikanske krigsfanger i Irak har fått god behandling.

– Jeg blir behandlet med verdighet som menneske. Det er ingen som har tatt klærne mine og fotografert meg naken, det er ingen hunder som har glefset og bitt meg, slik mitt eget land har behandlet muslimske fanger, sier han videre i det 36 minutter lange opptaket.

– Avskyelig

Pentagon og NATO reagerer sterkt på Taliban-videoen og kaller den et grovt overgrep.

– Dette er en avskyelig handling som utnytter en ung soldat. Han ble helt klart tvunget til å lese en ferdigskrevet kunngjøring, heter det i en kunngjøring fra den amerikanske kontreadmiralen Gregory Smith, som er øverste talsmann for ISAF-styrken i Afghanistan.

Smith bekrefter at mannen i opptaket er Bowe Robert Bergdahl, men mener Taliban krenker både soldatens familie og islam med videoen.

– Å sende ut denne videoen på første juledag er en fornærmelse mot Bergdahls dypt bekymrede familie, og det viser også forakt for religiøse tradisjoner og islamsk lære, mener Smith.

Utveksling

Taliban-talsmannen Yousuf Ahmadi avviser dette og sier at de er villige til å løslate den 23 år gamle amerikaneren i bytte mot andre fanger.

– Vi er villige til å løslate ham i bytte mot våre fanger, men amerikanerne er ikke villige til å løslate noen i bytte mot sin egen soldat, sier han.

– Han blir ikke torturert eller pint. Han blir behandlet i henhold til sharialovens lære om hvordan krigsfanger skal behandles, sier Ahmadi.

– Vi ønsker å vise verden at Afghanistan er invadert. Vi ønsker å vise at vi vinner krigen og at inntrengerne enten vil bli drept eller tatt til fange slik som dette, legger han til.

En lokal Taliban-kommandant hevdet i juli at Bergdahl var fraktet over grensa til Pakistan, men dette avviser Ahmadi. Ifølge Taliban-talsmannen har den amerikanske soldaten hele tiden blitt holdt fanget i Afghanistan. (©NTB)

Personvernpolicy