Julen gjennom en trompet

NYTER: Ole Edvard Antonsen kan nyte juleferien etter å ha blitt godt mottatt både av platekjøpere og konsertgjengere denne sesongen. Foto: Bjørn Sigurdsøn (Scanpix)
NYTER: Ole Edvard Antonsen kan nyte juleferien etter å ha blitt godt mottatt både av platekjøpere og konsertgjengere denne sesongen. Foto: Bjørn Sigurdsøn (Scanpix)

<pÅpen Ole Edvard Antonsen om juleplate og turné.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pepperkakebake-plate

- Da jeg skulle lage en juleplate var selvsagt «Glade Jul» den første jeg tenkte på. Jeg oppdaget fort at jeg ikke likte tanken ved å velge bort noen av de kjære julesangene når jeg gikk til jobben med dette, og derfor ble det en dobbelt-CD. Én klassisk inspirert plate innspilt i kirkerommet og én pepperkakebake-plate spilt inn i studio.

Sånn sett fikk jeg et helhetlig skjelett av hva jeg mener julen skal handle om. Både det sakrale og stemningsfulle, og det som er mer nært, varmt og allemannseie, smiler Ole Edvard Antonsen når ABC Nyheter treffer han i forbindelse med den nylig avsluttede turneen.

- Men jeg gjorde ikke «Deilig Er Jorden», i motsetning til alle andre. Noen valg måtte jeg også ta. Men jeg synger en duett på platen - noe jeg aldri i verden hadde trodd at jeg ville gjøre en dag. Når det kommer til musikk så handler alt om respekt og ydmykhet i forhold til det man holder på med, men også det å ha et element av leken i det en gjør. Det fikk jeg med meg på denne innspillingen, mener han.

Brukte lang tid

Ole Edvard Antonsen brukte mye tid på å tenke seg hva slags juleplate og påfølgende juleturné han ville skape. Han veide det høystemte og sakrale opp mot det mer folkelige og barnlige. Ole Brum-tanken om «ja takk, begge deler» kom raskt på banen, men viktigst av alt var det at det skulle være en positiv julestemning. Selv den klassiske delen ble ikke gjort like strengt klassisk som når han har spilte barokk-turneer i Tyskland, en tradisjon som er nært forbundet med julefeiringen der nede.

«Desemberstemninger»«Desemberstemninger»

- Jeg fikk så stor respons fra de artistene jeg spurte om ville delta på denne innspillingen at jeg ble overveldet. Som når Ole Paus svarte: «Jeg velger å tro Ole Edvard at du er min venn - så hva vil du jeg skal gjøre?».

Bryter opp

- Jeg valgte å legge «Julekveld I Skogen», som Ole er med på å gjøre så levende som et bonusspor på CD-en, fordi den er så fortellende. Fordi den bryter opp med det andre som er på innspillingen som er mer bakgrunnsmusikk. Jeg gjorde også mye research på denne låta for den er bare utgitt i en versjon gjort av vår alles kjære Rolf Just Nilsen. Der er det niende verset av en eller annen grunn ikke tatt med. Trolig fordi det verset var litt vovet den gang, med hint til gamlemor som slenger seg i halmen. Men vi tok det med, bedyrer han. Og er tydelig spesielt fornøyd med den versjonen han har fått til med hjelp av Ole Paus.

- Den begynner jo i første vers om en i skogen som ikke har nåla i veggen. Alt er bare trist. Så vender det sorte får hjem fra Amerika etter mer enn 20 år og redder julen. Det er en smått ironisk tekst, men samtidig er den veldig positiv og jeg har alltid hatt veldig respekt for sånne tekster som får frem et budskap ved hjelp av ironi. Og bandet spiller fortere og fortere jo mer positivt det blir der inne i skogen før det stopper brått og Ole sier: Det blir jul likevel.

Én originalkomposisjon

Ole Edvard har fått hjelp av Nora Brockstedt som kjente Alf Prøysen så godt i sin tid at hun ville gjøre «Romjulsdrøm». Guren Hagen har Ole Edvard kjent hele livet, og da innehaveren av Prøysen-prisen fikk spørsmål om også han ville gjøre noe av Prøysen utbrøt han: «Dette må være skjebnen, Ole Edvard. Akkurat ved påsketider i år satt jeg meg ned og skrev en julesang for første gang, som jeg ikke aner hva jeg skal gjøre med».

Sånn ble «Betlehem» den eneste helt nye originallåta på Ole Edvard Antonsens juleplate. Sigvard Dagsland visste straks hvilke låter han ville være med å gjøre. Blant annet «Jul, Jul Strålande Jul» som Peter Jöback gjør en så strålende versjon av på sin juleplate.

- Utfordringen for meg ved å gjøre en juleplate er at det er så mye tekst som jeg som trompetist ikke klarer å få med. Men jeg kan sette lytteren inn i stemningen som han kan kjenne igjen, og med hjelp av så strålende sangere som de nevnte pluss Odd Rene Andersen, Julie Dahle Aagård, Malin Reitan, Charlotte Perelli og The Real Group falt opplevelsen av å lage en juleplate godt på plass. Det er vanskelig å gjøre «På Låven Sitter Nissen» med trompet uten at det blir bare tullete, men jeg har lekt meg litt. Du kan gjerne kalle det jeg gjør her og på årets juleturne for kommersielt. Det er det samme for meg, men jeg har villet spille disse sangene for folk. Og jeg ville gjøre det gjennom kirkerommet. Det er et utrolig rom for det sakrale. Utfordringen var å få frem det glade.

Fornøyd med julesatsingen

- Men det tror jeg vi har klart, slutter en fornøyd Ole Edvard Antonsen etter sin første juleplate og første juleturné.

Det er nok ikke siste gangen nissen får hjelp fra den kanten, men heller ingen årevis affære som «Stille Natt, Hellige Natt»-turneen til Rune Larsen og Anita Skorgan.

Personvernpolicy