- Vi er dypt bekymret

Liu Xiaobo har tidligere uttalt at han ikke vil anke fengselsdommen. (Foto: Scanpix)
Liu Xiaobo har tidligere uttalt at han ikke vil anke fengselsdommen. (Foto: Scanpix)

<pLiu Xiaobo dømt til elleve års fengsel. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kinas mest kjente opposisjonelle Liu Xiaobo ble første juledag dømt til elleve års fengsel for undergravende virksomhet.

Liu har sittet fengslet siden i fjor, da han ble arrestert for å ha lagt ut artikler på internett der han tok til orde for politiske reformer i Kina.

53 år gamle Liu Xiaobo har blitt et symbol på motstanden mot kommunistpartiet, som ikke viser noen tegn til å gi etter for vestlig press om å gjennomføre demokratiske reformer.

Dypt bekymret

Liu sa før rettssaken at han ikke kom til å anke en fengselsdom.

Få minutter etter domsavsigelsen gjentok USA kravet om at demokratiforkjemperen blir løslatt.

– Den amerikanske regjeringen er dypt bekymret over straffen på elleve år. Vi fortsetter å oppfordre kinesiske myndigheter om å løslate ham, sa Gregory May ved USAs ambassade i Beijing utenfor rettslokalet fredag.

At dommen mot Liu falt 1. juledag er ikke tilfeldig, ifølge menneskerettsorganisasjonen Human Rights in China.

Ubøyelig

– Rettssaken gikk nå fordi vi er midt i en lang ferieperiode i Vesten der mediene ikke følger like godt med, sier Sharon Hom, direktør i organisasjonen, som har base i New York.

Liu ble en viktig figur i demokratibevegelsen i Beijing våren 1989, og har siden vært betraktet som en av landets mest ubøyelige kritikere av kommunistpartiets enerådige styre. I fjor, da Kina arrangerte OL i Beijing, var han en av dem som underskrev oppropet «Charta 08» som forlangte politiske reformer i Kina. (©NTB)

Personvernpolicy