Her angriper hun paven

<pPave Benedikt XVI ble overfalt av en 25 år gammel psykisk ustabil kvinne julaften.</p

Her angriper hun paven
Her angriper hun paven
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Angrepet skjedde da han var på vei inn i Peterskirken for å lede den årlige messen på julaften.

Susanne Maiolo, som har italiensk og sveitsisk statsborgerskap, lyktes med å hoppe over sperringene i Peterskirken idet paven og hans følge toget forbi i midtgangen.

Sikkerhetsvaktene overmannet henne straks, men i tumultene fikk hun tak i pavens kappe og greide å trekke ham ned på gulvet.

Paven kom seg raskt på beina igjen og fortsatte mot alteret til oppmuntrende «Viva il Papa»-tilrop fra de frammøtte. Verre gikk det for den 87 år gamle kardinalen Roger Etchegaray. Han falt og brakk lårbeinet under overfallet, selv om han befant seg flere meter unna paven.


Her hopper kvinnen i rødt over et gjerde og angriper paven. (Foto: Scanpix)Her hopper kvinnen i rødt over et gjerde og angriper paven. (Foto: Scanpix)

Psykisk ustabil

En talsmann for Vatikanet beskrev fredag morgen Susanne Maiolo som psykisk ustabil og opplyste at hun nå er innlagt på psykiatrisk klinikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var et overfall, men det var ikke farlig, for hun var ubevæpnet, sa talsmannen Federico Lombardi.

Lombardi bekrefter at Maiolo også under fjorårets messe forsøkte å angripe paven, men at hun da ikke greide å komme seg forbi sperringene i Peterskirken.

Fremskyndet

Pave Benedikt XVI lot seg ikke affisere av overfallet og begynte kort tid etter på den to og en halv time lange messen som planlagt.

Foran over 10.000 frammøtte i Peterskirken og millioner av fjernsynsseere verden over ba paven verden om å «våkne opp» fra egoisme og ubetydeligheter og heller vie mer av sin tid til Gud.

Den tradisjonsrike messen julaften, kjent som midnattsmessen, ble i år holdt to timer før midnatt for å gi paven tilstrekkelig hvile før det hektiske programmet første juledag.

Lombardi bekrefter at overfallet i Peterskirken ikke vil føre til endringer i pavens program, som blant annet inkluderer den årvisse talen urbi et orbi (til byen og verden). (©NTB)