Dramatisk nedgang i prostitusjon

Ifølge tall fra Pro Sentret har det blitt 20 prosent mindre prostitusjonsannonser i Norge. (Foto: Scanpix)
Ifølge tall fra Pro Sentret har det blitt 20 prosent mindre prostitusjonsannonser i Norge. (Foto: Scanpix)

<pMarkedet for sexhandel har gått betydelig ned etter ett år med forbud mot kjøp av seksuelle tjenester, viser nye tall. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra 1. januar 2009 ble kjøp av seksuelle tjenester straffbart her i landet og brudd på loven kan føre til bøter eller i verste fall seks måneders fengsel. Bøtenivået er nylig økt fra 9.000 til 25.000 kroner.

Tall fra Pro Sentret, som er det nasjonale kompetansesenter med ansvar for alt som har med prostitusjon å gjøre, viser at antallet prostituerte i annonsemarkedet er gått ned med 20 prosent Det har også vært klart færre gateprostituerte i Oslo i 2009 enn i 2008, skriver Klassekampen.

Pro Sentret påpeker imidlertid at 2008 var et spesielt år på grunn av en ekstraordinær stor tilstrømning av nigerianske prostituerte.

Markedet fungerer

– Markedsmekanismene fungerer, også på dette området. Når kundene må strekke seg lengre og risikerer mer, går etterspørselen ned. Både kunder og prostituerte må nå jobbe hardere. De prostituerte klager over dårlig marked og færre kunder, sier politiførstebetjent Harald Bøhler, som leder Stopp-prosjektet i Oslo politidistrikt, til Klassekampen.

Han mener det er for tidlig å bedømme virkningene av sexkjøploven etter bare ett år.

Klart mindre

Oslo Bymisjon avviser påstandene om at gateprostitusjonen i Oslo er tilbake på samme nivå som tidligere.

– Jeg blir oppgitt av slike oppslag. Vi ser på nært hold at dette ikke stemmer, og har metoder for å registrere virksomheten. Omfanget er langt mindre enn tidligere, selv om det har vært et visst oppsving i andre halvdel av året, sier Olav Lægdene, som leder Oslo Bymisjons senter for kvinner og menn i prostitusjon.

Bymisjonens erfaring er at synlighet fra politiets side er avgjørende for trafikken.

– Kundegrunnlaget er blitt klart mindre, noe også kvinnene bekrefter. Men fortsatt kommer det en del yngre kvinner til Oslo for å prøve seg, særlig fra Nigeria og Romania. Fra andre land har rekrutteringen nesten stoppet opp, sier han. (©NTB)

Personvernpolicy