Norske turister slapp med skrekken

<span style="border-collapse: separate; color: #000000; font-family: 'Times New Roman'; font-size: medium; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: normal; orphans: 2; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px" class="Apple-style-span"><span style="border-collapse: collapse; color: #333333; font-family: verdana,arial,helvetica,sans-serif; font-size: 11px" class="Apple-style-span">Store deler av Europa er rammet av kulde og snø, Mange mennesker har mistet livet i flere land. Her ser du et ungt par som forsøker seg på en tur i snøstormen som herjet i Aros i Sveits. Foto: Scanpix  </span></span>
Store deler av Europa er rammet av kulde og snø, Mange mennesker har mistet livet i flere land. Her ser du et ungt par som forsøker seg på en tur i snøstormen som herjet i Aros i Sveits. Foto: Scanpix 

<pKulda holder Russland i et jerngrep før jul, det har ikke minst tre norske turister fått erfare. De ble sittende fast i leiebilen sin i det nordøstlige Sibir, men slapp med skrekken.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag morgen ble de funnet, frosne, men uskadde, av soldater som var sendt ut for å lete etter dem i området der det ble målt rundt 35 kuldegrader. De tre ble meldt savnet av den norske ambassaden i Moskva kvelden før.

En av de tre nordmennene ringte broren sin i Norge for å få nummeret til ambassaden fordi bilen deres hadde kjørt seg fast.

– Han var like rolig og avbalansert som alltid. Livsmottoet hans er at ting ordner seg. Han fortalte at de hadde gitt opp å få løs bilen og bestemt seg for å bruke det de hadde igjen av drivstoff på å holde varmen i stedet, sier storebroren til VG Nett.

Nordmennene var ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax på reise i regionen rundt Ojmjakun, som regnes som verdens kaldeste bebodde område. I 1926 ble det målt 71,2 kuldegrader i denne regionen.

Skled av banen

I Cornwall sørvest i Storbritannia omkom to mennesker da en buss veltet tirsdag kveld, og for fem av de nærmere 50 skadde ble tilstanden onsdag beskrevet som alvorlig. Til tross for kulde og isglatte forhold, ble det ikke meldt om andre større ulykker i Europa onsdag.

På Prestwick-flyplassen utenfor Glasgow i Skottland skled et fly av rullebanen etter landing, men ingen mennesker kom til skade. Natten før hadde det falt store mengder snø over Skottland, og det var kaldt og glatt i morgentimene.

I London ventet tusenvis av reisende på å komme av gårde med Eurostar-tog til kontinentet. Trafikken gikk for fullt igjen, fem dager etter at den ble rammet av tekniske problemer, og St. Pancras-stasjonen i den britiske hovedstaden myldret av folk.

Travel morgen

– Vi ber om at folk som ikke har plass på avganger før da, holder seg borte fra stasjonen inntil klokken 13. Vi vil ikke at folk skal bli stående og fryse på en slik travel morgen, sa en talskvinne for Eurostar.

Etter flere dager med snø, is og til dels kaotiske forhold, gikk juletrafikken på det europeiske kontinentet forholdsvis greit onsdag. Det tyske jernbaneselskapet Deutsche Bahn meldte om svært fulle tog.

Rundt 8.000 reisende måtte tilbringe natten til lille julaften på Tysklands største flyplass ved Frankfurt am Main, etter at 189 avganger og ankomster var innstilt dagen før på grunn av stort snøfall. I løpet av onsdagen normaliserte trafikken seg igjen. (©NTB)

Personvernpolicy