Osama minutter unna å drepe Clinton

TUSLER: Al-Qaida utstedte flere drapstrusler mot Bill Clinton mens han satt ved makten på 90-tallet. Foto: Scanpix.
TUSLER: Al-Qaida utstedte flere drapstrusler mot Bill Clinton mens han satt ved makten på 90-tallet. Foto: Scanpix.

<pOsama bin Laden sto bak et attentatsforsøk mot Bill Clinton i 1996.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Osama bin LadenOsama bin Laden

En ny bok, ført i pennen av professor Ken Gormley, avslører hvordan Bill Clinton var bare minutter unna å bli sprengt i luften under et besøk på Filippinene i 1996, skriver britiske Telegraph.

Les også: – Bin Ladens kone og barn i Iran

Agenter fra Secret Service fikk i siste øyeblikk omdirigert presidenten kortesje idet den var i ferd med å kjøre over en bro i sentrum av Manila. Etter at presidenten hadde kommet seg trygt til sitt bestemmelsessted fant man, ifølge boken, en bombe under broen.

En etterforskning av hendelsen, gjennomført av byrået ansvarlig for presidentens sikkerhet, avslørte at bombeattentatet var planlagt av en saudiarabisk terrorist med tilholdssted i Afghanistan – Osama bin Laden.

Bill Clinton var på Filippinene for å delta på APEC-forumet (Asia Pacific Economic Cooperation) som ble avholdt i landets hovedstad Manila. Som en del av besøket var han på vei til en lokal politiker for et møte da bombeplanen ble oppdaget.

Til tross for at enkelte medlemmer av al-Qaida i avhør har fortalt at de gjorde forsøk på å ta livet av Bill Clinton, er dette den første gang noen mener å ha bevis for at Osama bin Laden selv var involvert, eller at de var i nærheten av å lykkes.

Forfatteren skriver at detaljene om attentatforsøket har blitt ham fortalt av den tidligere direktøren for Secret Service, Louis Merletti.

«Det (attenforsøket) ble holdt topphemmelig, utenom til utvalgte medlemmer av USAs etterretningsmiljø», skriver Gormley.

I 1996 skrev media om funnene av to bomber. En på flyplassen i Manila og en annen på konferansesenteret der statslederne møttes. Den gang ble bombefunnene knyttet til det kommunistiske opprøret som var i emning på Filippinene.

Personvernpolicy