Julefilmene 2009

Robert Downey Jr i regi av Guy Richie i "Sherlock Holmes".
Robert Downey Jr i regi av Guy Richie i "Sherlock Holmes".

<p2. juledag er det som vanlig storinnrykk av premièrefilmer på norske kinoer. Vi forteller deg hvilke filmer som er verdt å se, og hvilke du bør styre unna.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Heath Ledgers siste film

«The imaginarium of Doctor Parnassus»:

Denne filmen var bare halvveis i innspillingene da en av hovedrollene, Heath Ledger brått døde. Det gjorde at filmskaperne måtte ta noen uvanlige grep for å ferdigstille prosjektet.

Duoen som står bak Monty Pythons «Life of Brian», har også skrevet denne filmen. Deres herlige, ville og absurde fantasi får virkelig utløp i «The imaginarium of Doctor Parnassus». Inne i Dr. Parnassus imaginarium er alt uventet og lekent, og gir fantasien en real dose vitamininnsprøytning. Dette er en villskap som sjeldent når kinolerretet.

Dessverre ødelegger en syltynn i historie, som gjør at hele filmen kollapser.

Les hele anmeldelsen her

Svensk feelgood

«På vei mot stjernene»:

Atten år gamle Maja ønsker å bli skuespiller og å stå på scene. Dessverre spiller ikke virkelighet og ambisjonsnivå på lag. For Maja bor på den svenske landsbygda. I tillegg er hun overvektig, klumsete og sosialt usikker. Dermed får hun ikke akkurat tilbudene servert på et sølvfat.

Når hun en dag treffer den unge og ambisiøse dokumentarfilmskaperen Erika fra Stockholm, øyner Maja håp om at hennes indre skjønnhet endelig skal kunne komme til syne.

Resultatet har blitt en tankevekkende, rørende og morsom film om det å falle utenfor, og om å kjempe for å bli sett som den man er inni seg.

Les hele anmeldelsen her

Hjertevarm utroskap

«It's complicated»

«It's complicated» er noe så sjeldent som en hjertevarm komedie om livet alene etter

en skilsmisse og etter at barna har forlatt redet. Meryl Streep og Alec Baldwin spiller et tidligere ektepar som finner tilbake til hverandre ti år etter skilsmissen. Problemet er bare at han er gift på ny, og Streeps rollefigur opplever å bli «den andre kvinnen» - elskerinnen til sin utro eksmann.

Dette er en herlig hverdagslig film, som virkelig kan varme i vintermørket.

Les hele anmeldelsen her

Elsker, elsker ikke

«New York, I love you »

For et par år siden kom et knippe originale og romantiske kortfilmer på kino under navnet «Paris Jet`aime». Det inspirerte så en ny gjeng filmskapere til å lage denne New York versjonen.

Gjennom tilfeldige, eventyrlige og romantiske møter med fremmede har «New York, I love you» blitt til en collage av kjærlighetshistorier som henger løst sammen. De forsøker å si noe om kjærlighet, kynisme og storbyen.

Der «Paris, Jet`aime» klarte å legge ny mening inn i den romantiske ideen om byen Paris, har denne ikke klart å gjøre det samme. Istedet blir «New York, I love you» hengende fast i klisjeen og strofer vi har hørt bedre og klarere mange ganger før.

Les hele anmeldelsen

Disiplinens barn

«Det hvite båndet »

Det er begynnelsen av 1900-tallet og vi befinner oss i en liten tysk landsby. Legen rir hjem, men snubler og slår seg stygt fordi en ståltråd står spent tvers over gårdsplassen. Verken barn, dyr eller myndighetspersoner blir spart når en serie av onde hendelser rammer landsbyen. Hva er det som skjer? Tilsynelatende vet ingen hvem som står bak.

Østerrikske Michael Haneke er ikke kjent for å lage feelgood film. Tvert imot vinner han til stadighet priser for å få oss til å føle oss elendige. Dette er også en slik film. Det er en film som kan komme til å leve i deg lenge etter at du har sett den, men som begynner med å slå en knute om de indre organene dine.

Les hele anmeldelsen

Enkel moro med mesterdetektiven

«Sherlock Holmes»

Guy Richies utgave av mesterdetektiven Sherlock Holmes er ikke den man kjenner fra Arthur Conan Doyles detektivromaner. Vi snakker her mer om en actionfilm enn en klassisk detektivhistorie. Men det betyr ikke nødvendigvis at dette er en dårlig film.

Det virket i utgangspunktet farlig å la en amerikaner innta rollen som en erkebritisk karakter, men aksenten fungerer fint og Robert Downey Jr. gir karakteren et nonchalant og komisk tilsnitt få andre kunne gitt ham. Jude Law leverer også fint som den noe mer fornuftige men likevel eventyrlystne Watson. Dette er ikke nødvendigvis stor filmkunst, men fungerer fint som juleunderholdning.

Les hele anmeldelsen

Lavmælt om livet og døden

«Departures»

Departures forteller historien om Daigo som mister jobben som cellist for et orkester i Tokyo. Gjennom tilfeldigheter ender han opp i en jobb som kistenedlegger. Daigo må takle andres fordommer og konas motforestillinger mot hans nye yrke.

På en både alvorlig, underfundig og tidvis direkte morsom måte tar Departures for seg temaer rundt liv og død på den ene siden og det og ta valg og leve med dem på den andre.

Historien fortelles på enkelt vis med vakre bilder og godt skuespill. På tross av en lavmælt fortellerstil og lavt tempo blir man revet med i handlingen, og den behandler temaene den tar opp på en spennende måte.

Les hele anmeldelsen

Et tamt mirakel

«Mirakelet i Lourdes»

Christine sitter i rullestol og reiser som mange andre til pilgrimsmålet Lourdes, kanskje i håp om å helbredes, men like mye for å unnslippe ensomheten hun opplever.

Desverre blir filmens i utgangspunktet fine histore hengende i løse luften uten at spørsmålene den reiser behandles i særlig grad.

Det er lett å føle med Christines vanskelige situasjon, men spørsmål om tro, kynisk utnyttelse, og årsaken til at helbredelsen skjer, er ikke filmen særlig interessert i å diskutere.

Les hele anmeldelsen

Personvernpolicy