Leste om sin egen død – to ganger

<pDanske Politiken sørget for en ganske makaber start på julen for pensjonert oberst.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag morgen kom avisen Politiken i skade for å trykke en nekrolog på den pensjonerte obersten Jørgen Østerby. Problemet var at obersten lever i beste velgående. Noe han lørdag ettermiddag også gjorde avisen klar over.

- Det skal ganske enkelt ikke skje, men så skjedde det likevel, sier Politikens navneredaktør, Peter Thygesen til egen avis.

Det er han som har skrevet nekrologen, basert på informasjon i avisene i forbindelse med den 74 år gamle oberstens runde dager gjennom årene.

- Jeg er lys levende

Fra Berlingske Tidende.Fra Berlingske Tidende.

Blant annet kunne obersten lese, at mens han var i live, så gjennomførte han de første naturgjenopprettingsprosjekter for den danske hæren.

- Min kone fikk en merkelig oppringing, fra en som spurte om det var noe han kunne hjelpe henne med, forteller obersten selv om den noe grimme oppdagelsen av nekrologen.

Han tok straks kontakt med avisen, der en lattermild kveldsredaktør tok mot beskjeden om at obersten levde i beste velgående.

- Jeg er oberst Jørgen Østerby, og jeg er lys levende, skal ha obersten ha sagt, og forklart at den eneste grunn til at han skulle være i avisen lørdag var at det var hans 74. fødselsdag.

Straks ble det bestemt at man skulle trykke en skikkelig unnskyldning og rettelse dagen etter.

Obersten forteller til nyhetsbyrået Ritzau at han når han selv fikk se nekrologen, så fikk han en litt underlig følelse over seg.

- Det var mest ubehagelig for min kone, fortsetter han.

Kasse med vin som plaster på såret

Feilen oppsto idet navneredaksjonen i Politiken gikk gjennom dødsannonsene i alle de landsdekkende avisene. Der sto det blant annet at en Jørgen Østerby var død. Han var født i samme år som obersten, og dermed gikk det hele galt.

Nå kunne historien sluttet her, det gjør den dog ikke. Det er nemlig vanlig at aviser leser hverandres nekrologer, og det gjorde i alle fall redaksjonen i den ærverdige avisen Berlingske Tidende. Nekrologen lørdag fikk de med seg, men rettelsen og unnskyldningen på søndag gikk dem hus forbi.

Dermed var det duket for nok en nekrolog i en landsdekkende avis mandag morgen.

Navneredaktør Peter Thygesen i Politiken er svært lei seg for misforståelsen, og han har nå sørget for å sende et personlig unnskyldningsbrev sammen med en kasse vin.

Personvernpolicy