Dronning Sonja opprørt

Dronning Sonja med julebesøk på krisesenteret tirsdag. Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix
Dronning Sonja med julebesøk på krisesenteret tirsdag. Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSterke og rørende historier fra kvinner og barn på flukt fra sin egen familie, berørte dronning Sonja da hun besøkte Oslo krisesenter tirsdag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er kommet fordi jeg synes det er viktig å se på de ulike problemene vi strever med i samfunnet. Dette er jo trakassering i forskjellige former som vi må få se til å få stoppet, sa en tydelig rørt dronning til NTB etter besøket.

Det var Sonjas eget ønske å besøke krisesenteret som nå før jul har nesten 50 beboere, og snaut halvparten av dem er barn. Dronningen snakket blant annet lenge på enerom med to av kvinnene. En mor med fire barn og en ung kvinne fra Pakistan som er tvangsgiftet til Norge.

Gråt med dronningen

– Dette besøket har vist meg at det finnes sterke kvinner, med en annen bakgrunn enn vår egen, som har maktet å løsrive seg og som igjen har tro på sitt eget liv, sier dronningen.

Den unge pakistanske kvinnen «Samina» lever i skjul av frykt for å bli drept etter at hun rømte fra svigerfamilien sin. Hun ble tvangsgiftet med en norsk-pakistansk mann som heller ikke ville gifte seg med henne. Etter daglig juling og et mislykket selvmordsforsøk fikk kvinnen hjelp til å flykte til krisesenteret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ville aldri trodd at dronningen av Norge ville gråte for min skyld. Jeg fortalte henne min historie og jeg gråt. Da gråt hun også. Det var veldig vakkert, forteller ”Samina, og begynner å gråte på nytt.

Hushjelp

Hun er ikke alene og hennes historie er ikke enestående. Mens ektemannen ville være sammen med den norske kjæresten sin, voktet svigerfamilien hvert skritt den pakistanske jenta gjorde. Hun fikk ikke lære norsk eller gå på kurs. Etter hvert flyttet mannen ut, men hun måtte bli, nærmest som svigermorens hushjelp. Skilsmisse var utenkelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi mistenker at en del av unge utenlandske jenter som blir giftet inn til Norge egentlig er tiltenkt en rolle som hushjelper, sier leder av krisesenteret Inger-Lise W. Larsen til NTB.

Fire menn

I fjor overnattet 1.746 personer på krisesentrene i Norge. Av dem var fire menn. Halvparten av kvinnene hadde barn med da de måtte forlate hjemmet fra vold og utrygghet og søke beskyttelse. I alt 67.831 overnattingsdøgn ble registrert på krisesentrene i 2008.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Blant kvinnene som kommer hit og må bo her er det en majoritet av utenlandske kvinner. Mange av de norske kvinnene som går fra hjemmet har i større grad venner eller familie de kan bo hos. De bruker derfor krisesentrenes tilbud på dagtid for å få hjelp til å komme seg ut av situasjonen, sier Larsen.

Å flytte tilbake til Pakistan var ikke noe alternativ for «Samina». Brødrene hadde sagt at de i så fall ville drepe henne. Søsteren sa det beste var om hun tok sitt eget liv, for da slapp hun i alle fall volden og smertene.

Trygghet og verdighet

På utsiden ser krisesenteret i Oslo ut som en hvilken som helst annen bygård i hovedstaden. Innenfor syder det imidlertid av liv. Kvinner og barn fra alle verdensdeler, og ansatte som fyller mange ulike roller, er i full aktivitet. For selv om det er mange religioner under samme tak, så gjøres det klart til julefeiring også her. Dronningen tok del i den siste pyntingen av pepperkakene og hilste på alle beboerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Her får de trygghet og hjelp til å finne sin egen verdighet. Å få lov til å komme til et sted en kan føle seg trygg er selvfølgelig veldig, veldig viktig, sier Sonja.

Selv om drapstruslene henger over hodet på «Samina», er den unge kvinnen optimist. Etter at hun slapp vekk fra familien har hun lært seg norsk på rekordtid, fast bestemt på å ta høyere utdannelse. Lærer eller sykepleier er målet. Hun vil bruke sin erfaring til å hjelpe andre unge kvinner som er blitt ofre for misforståtte tradisjoner. (©NTB)