Tror ikke på Jens sine skogmilliarder

LANDBRUKSOMRÅDE: Bildet viser hvordan tidligere regnskogsområder blir brukt til jordbruksproduksjon i Alta Floresta, Brasil. Foto: Thomas Vermes
LANDBRUKSOMRÅDE: Bildet viser hvordan tidligere regnskogsområder blir brukt til jordbruksproduksjon i Alta Floresta, Brasil. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pRegjeringen mener redusert avskoging i Brasil skyldes norsk-støttede klimatiltak. Det er det ikke dekning for, mener forskere.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

OSLO (ABC Nyheter): Statsminister Jens Stoltenberg satser på at tiltak mot avskoging skal gjøre det lettere å berge en klimaavtale i land i 2010.

Tallene er usikre, men ifølge FN utgjør avskoging en femtedel av verdens totale klimautslipp. Norge er blant de størst bidragsyterne til tiltak mot avskoging og har til nå brukt tre milliarder kroner på formålet.

På sin halvårlige pressekonferanse tirsdag understreket Stoltenberg viktigheten av regjeringens satsing.

- Den største og rimeligste klimagevinsten får vi ved tiltak mot avskoging. I 2010 skal vi følge dette opp, sa Stoltenberg. Han la til at den norske innsatsen var årsaken til at han fikk plass ved stormaktenes bord under toppmøtet i København.

Men forskere hevder nå overfor ABC Nyheter at prisfall på biff og soya har mer å si for redusert avskoging enn regnskogmilliarder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mangler dekning

Allerede før klimatoppmøte kom det gode nyheter fra Brasil: Målinger viste at avskoging lå 37 prosent under den lavest målingen siden 1980-tallet. Til SVs egne nettsider sa miljøvernminister Erik Solheim at dette var «utvilsomt et resultat av målrettet politisk satsing og vilje til gjennomføring» av regnskogtiltak.

Den mest sannsynlige årsaken til reduksjon i avskoging er er følgene av finanskrisen, sier professor i skogfag ved Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås, Ole Hofstad.

Han er en del av det norske Redd-nettverket. (Reducing emissions from deforestation and forest degradation, journ.anm).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skyldes finanskrisen

- Vi vet at avskogingstakten varierer med prisen på biff og soya. Det er rimelig å anta at synkende etterspørsel etter matvarer gjør at prisen har sunket mye. Det er naturlig å anta at dette har å gjøre med finanskrisen og synkende etterspørsel på verdensmarkedene. Da blir det spekulativt å tilskrive det til klimatiltak, sier Hofstad til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et hovedproblem i Brasil er at store regnskogsområder blir ryddet for å gi plass til jordbruksareal.

- Jeg stiller meg tvilende til at det er klimatiltakene mot avskoging som er årsaken til reduksjonen i avskogingen, sier han.

- Vanskelig å dokumentere

Statsminister Jens Stoltenberg mener på sin side at klimatiltak har hatt en effekt, sammen med finanskrisen.

- Det som uavhengige eksperter sier, er at det er en kombinasjon av klimatiltak og finanskrise. Det avgjørende for oss er at vi kun betaler ut dersom vi ser en reduksjon i utslippene. Vi finansierer prosjekter, og gir økonomisk støtte til tiltak mot avskoging, sier Stoltenberg til ABC Nyheter.

Avskogingstakten skal blant annet dokumenteres ved hjelp av satelittovervåkning.

Men det vil bli langt vanskeligere å bevise årsakene til reduksjonen, advarer forskerne.

- Jeg vet ikke riktig hvordan de har tenkt å dokumentere årsaken til avskogingen. Hva den reduserte avskogingstakten er et resultat av, vet vi ikke noe om. Så det er ikke sikkert at de norske pengene vil gå til klimatiltak i det hele tatt, sier Hofstad.

Norad har nylig lagt ut anbud på en evaluering av de norske skogmilliardene.