Deler ut julegaver til de fattige

Deler ut julegaver til de fattige
Deler ut julegaver til de fattige

<pMed gaver fra frivillige landet rundt sikrer fattighuset i Oslo at de med aller minst også får julestemningen inn. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er Fattighuset:

Fattighuset er en selvhjelpsorganisasjon som ved hjelp av egen innsats og gjensidig hjelp har som formål å bedre livsgrunnlaget for folk som står i et uønsket avhengighetsforhold til det offentlige.

Fattighuset arbeider med informasjon, rådgivning, saksoppfølging, kurs, samtale- og selvhjelpsgrupper, og sosialpolitisk arbeid overfor myndigheter lokalt og sentralt. Målet er at folk skal kunne stå på egne ben.

Allmøtet er Fattighusets høyeste organ, og styret er Fattighusets administrasjon. Fattighuset er et brukerstyrt sted, med lavterskeltilbud om veiledning og råd, hjelp til søknader, tilgang til aviser, bøker, PC og tlf. Det serveres gratis kaffe/te og mat 4 dager i uken. Mandag – tirsdag deler vi ut klær, leker og husgeråd – fredag deler vi ut mat som brukerne kan ta med hjem.

Fattighuset har cirka 25 frivillige som bruker av sin tid til å hjelpe til med matutdeling og andre oppgaver på Fattighuset.

(Kilde: Fattighusets hjemmeside)

Mandag begynte Fattighuset sin gaveutdeling til Oslos fattige.

- 300 personer har vært innom bare så langt i dag. Alle har fått med seg fem pakker hver. Er ikke det bra?, sier presseansvarlig Johanna Engen ved Fattighuset på Grønland i Oslo til ABC Nyheter.

Gavene har de fått fra frivillige landet rundt, og flere Facebookgrupper har rekruttert givere. Det har så langt vært såpass mange mennesker innom for å hente julegaver at Engen ikke er sikker på om de har gaver nok til alle.

- Vi håper å kunne dele ut gaver frem til lille julaften - så lenge vi har noen igjen, sier Engen.


Antall fattige øker

I 2007, som er det siste fullstendige statistikken om fattigdom i Norge, var det 130000 fattige i Norge hvis man regner etter OECDs definisjon. Om man bruker EUs definisjon, var det hele 350000. Og dette før finanskrisen slo inn.

Engen forteller at antallet brukere av Fattighuset er stadig økende.

- Det er mye mer pågang i år enn i fjor. Og i fjor var det jo finanskrise, sier Engen.

- Alle typer mennesker

Engen forteller at det er alle typer mennesker som på en eller annen måte har havnet i et økonomisk uføre som tar en tur innom huset.

- Hit kommer det uføre, minstepensjonister, sosialklienter, asylsøkere – alle typer mennesker, sier Engen.

- Går hit hver dag

Øystein Haugen er en av dem. Han har vært bruker av Fattighuset siden 1995.

- Jeg går her så å si hver dag. Livet mitt snudde seg totalt på hodet, fra det verre til det bedre, sier Haugen til ABC Nyheter.

Han har akkurat plukket med seg fem julegaver, og viser frem en pakke hvor papiret allerede har løsnet. Under papiret skjuler det seg en eventyrbok av Asbjørnsen og Moe.

- Nå har jeg en flott genserjakke, diverse filmer og to bøker. Den ene er av Asbjørnsen og Moe, og den andre vet jeg ikke, sier Haugen.

Hotellmiddag på julaften

På julaften har Fattighuset blitt invitert på julemiddag av First Millennium Hotel i Oslo sentrum.

- De holder åpent for oss i tre timer, så da får vi komme til dekket bord. Jeg regner med at vi blir mellom 20 og 30 personer, sier Engen.

Fattighuset har om lag 1000 brukere innom i løpet av en uke. Og de tilbyr ikke bare mat og julegaver. Her kan brukerne også få benytte seg av blant annet gratis advokathjelp og gratis frisør.

- Vil ikke kalle det et fattighus

På fredager kan brukerne komme og få seg et godt måltid. Mandag og tirsdag deler de ut klær og ting. Onsdag og torsdag er en egen dag for medlemmer, hvor disse får særfordeler.

- Her nede spiser jeg middag tirsdag, torsdag og fredag, sier Haugen, og skryter av den gode maten han får.

- Jeg vil ikke kalle det et fattighus lenger. Det er flotte lokaler - rene hotellet, sier Haugen .

Personvernpolicy