Stor strømstans lammer flytrafikken

<pTusenvis av passasjerer og et 20-talls fly ble mandag kveld rammet av strømbrudd på Sola lufthavn ved Stavanger. Trafikken vil trolig ikke løpe som normalt før tidligst midnatt.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Områdesjef Jens Petter Duestad i Avinor opplyser til NTB at strømmen gikk rundt kl. 20, men at nødaggregatet ikke slo seg på automatisk. Løsningen ble å kjøre alt kontrollutstyret på batterier, og da blir virksomheten i luftrommet sterkt begrenset.

Sjekk flyforsinkelser her

– Mange fly måtte returnere ut av vårt kontrollområde eller lande på andre flyplasser i regionen, som Bergen og Haugesund. Det var helt sikkert godt over 20 fly som ble berørt, men siden datamaskinene også gikk ned, har vi ikke full oversikt, sier Duestad.

70 prosent

Ved 22.30-tiden opererte Sola lufthavn på 70 prosent kapasitet, og Duestad regnet med to til tre timer før køene var ekspedert.

– Du kan trygt si at et betydelig antall tusen mennesker langs hele vestlandskysten er berørt av dette, sier områdesjefen.

Han kan ikke forklare hvorfor aggregatet ikke koblet seg inn slik det skulle.

– Dette er en helt eksepsjonell hendelse. Når så mye faller ut, slår strenge sikkerhetsrutiner inn. Og da blir det forsinkelser og ringvirkninger, sier Duestad.

– Når slikt skjer gjennomfører vi grundige undersøkelser. Det kan derfor gå et par dager før vi finner årsaken til det som skjedde, sier Duestad.

Alle de norske

Både SAS, Norwegian og Widerøe ble rammet, trolig også ruter fra utenlandske selskaper.

Luftfartsdirektør Sverre Quale kjenner ikke årsaken til strømbruddet, men opplyser til NTB at Avinor også tidligere har hatt problemer med sin lokale strømleverandør.

Flyginger til og fra alle lufthavner på Vestlandet ble stanset. Det gjelder flyplassene i Haugesund, Bergen, Sogn og Fjordane og Ålesund.

Ifølge informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn førte strømbruddet til at totalt fem fly som skulle ta av fra Oslo ble forsinket. Ett fly som skulle til Haugesund måtte returnere til Gardermoen etter avgang, mens de resterende fire ble holdt igjen i påvente av at strømmen på Sola skulle komme tilbake. (©NTB)


Personvernpolicy