- En stor seier

– En stor seier for det amerikanske folket, sier USAs president Barack Obama etter at demokratene i Senatet gikk seirende ut av den første avstemningen om den omstridte helsereformen i USA. Foto: REUTERS / Jim Young / SCANPIX
– En stor seier for det amerikanske folket, sier USAs president Barack Obama etter at demokratene i Senatet gikk seirende ut av den første avstemningen om den omstridte helsereformen i USA. Foto: REUTERS / Jim Young / SCANPIX

<p– En stor seier for det amerikanske folket, sier president Barack Obama etter at demokratene i Senatet gikk seirende ut av den første avstemningen om den omstridte helsereformen i USA.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

helsereformen i USA

* Redusert vekst i offentlige helseutgifter, tilgang til helsetjenester for alle til en overkommelig pris, fritt legevalg og bedre kvalitet på tilbudene er kjernepunkter i president Barack Obamas helsereform.

* Representantenes hus har vedtatt sin versjon av reformen.

* Senatet har nå trolig skaffet seg støtte fra de nødvendige 60 senatorene til å fatte et tilsvarende vedtak. Det kan skje på julaften.

* Etter et eventuelt vedtak i Senatet går Kongressens to kamre sammen om å lage en felles versjon som til slutt må godkjennes av Obama. (Kilde: NTB)

– Senatet slo ned filibusteren som kunne hindret helsereformen i å gå til den avgjørende avstemningen, og sikret en stor seier for det amerikanske folket, sa Obama etter avstemningen natt til mandag.

– Ved å stå imot særinteressene – som i tiår har forhindret reform, og som rasende fortsetter å drive lobbyvirksomhet mot reformen – har Senatet ført oss nærmere reformen som vil gjøre en enorm forskjell, fortsatte Obama.

Etter at den konservative demokratiske senatoren Ben Nelson i helgen til slutt lot seg overtale til å gi sin støtte til helsereformen, sikret demokratene seg de 60 stemmene som måtte til for å få reformen vedtatt i Senatet natt til mandag.

I henhold til reglene i Senatet trenger Demokratene 60 stemmer ved tre avstemninger for å få reformen vedtatt. Den tredje avstemningen skal etter planen skje julaften.

30 millioner

President Barack Obamas kanskje viktigste innenrikspolitiske reform ligger dermed an til å bli vedtatt innen jul. Forslaget Senatet skal vedta, vil gi helseforsikring til 30 millioner amerikanere som i dag står uten dekning.

Men det kontroversielle punktet om et offentlig, konkurrerende tilbud om helseforsikring er helt fjernet fra teksten, noe mange demokrater reagerer på.

– Vi skal få denne loven vedtatt innen jul, og det blir en av de beste julegavene det amerikanske folk noen gang har fått av Kongressen, kommenterte likevel den demokratiske senatoren Tom Harkin etter mandagens avstemning.

– Korrupsjon

Republikanerne erkjenner at de ikke klarer å stanse reformen, men sier de vil slåss for å forsinke den og øke velgernes motstand. Debatten om reformen har rast i flere måneder, og den har vært svært opphetet.

– Denne prosessen er ikke lovarbeid, det er korrupsjon, sier den republikanske senatoren Tom Coburn, som refererer til demokratiske ledernes hestehandel for å sikre 60 stemmer i Senatet.

Ben Nelson gikk med på å støtte helsereformen etter et 13 timer langt forhandlingsmøte med partifeller fredag. Nelson er abortmotstander, og han har hittil nektet å støtte helsereformen av frykt for at offentlige midler skal gå til finansiering av selvbestemt abort.

Representantenes hus har allerede vedtatt en helsereform, og forsøkene på å slå sammen de to lovforslagene fra Huset og Senatet er ventet å begynne i dagene etter jul. Deretter skal lovforslaget sendes til president Barack Obama.

– Innfrir løftet

Barack Obamas nærmeste politiske rådgiver, David Axelrod, hevder lovforslaget innfrir presidentens løfte om ny kurs og reform, selv om forslaget om et offentlig finansiert og konkurrerende tilbud er tatt ut.

– Dette er et veldig godt lovforslag. Det vil gi sikkerhet til folk som allerede har helseforsikring, og det vil hjelpe folk som ikke har råd til forsikring, sier Axelrod til CNN.

Lovforslaget vil sørge for subsidier for å hjelpe dem det gjelder med å betale for forsikringen. Og det setter dessuten en stopper for forsikringsbransjens praksis med å nekte forsikring til klienter som allerede er syke. (©NTB)

Les også: Obamas helsereform på vei mot å bli lov

Personvernpolicy