KLIMA-FIASKOENForsvarer Kinas klima-nei

Erik Solheim på det mislykkede klimatoppmøtet: Tilgir at Kina hindret vedtak, hamrer løs på Sudan, Saudi Arabia og Venezuela. Foto: Thomas Vermes
Erik Solheim på det mislykkede klimatoppmøtet: Tilgir at Kina hindret vedtak, hamrer løs på Sudan, Saudi Arabia og Venezuela. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pErik Solheim forsvarer den nye stormakten Kina som forhindret et klima-vedtak i København. - De har sine nasjonale interesser å ta hensyn til, forklarer SV-statsråden.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I innspurten av FNs klimakonferanse i København hudflettet Erik Solheim Saudi Arabia, Sudan og Venezuela for å ha sabotert en klimaavtale.

Stormakten Kina, som anses som en av de viktigste aktørene som aktivt forhindret vedtak, nevnte han ikke med ett ord.

Grunn: Kina hadde nasjonale interesser å forsvare. De tre landene han henger ut, opptrådte utelukkende av pur lyst til å ødelegge.

Kina får hovedansvar

Andre mener at Kina faktisk var hovedaktøren i å forpurre en bindende internasjonal klimaavtale.

Blant dem er Storbritannias klimaminister Ed Miliband, som i dag rykker ut i avisa Guardian med ramsalt kritikk av Kina.

Guardian skriver at Milibands kritikk også gjelder land som Sudan, Venezuela, Bolivia, Nicaragua og Cuba.

Solheim, derimot, har ikke med den største av dem alle, Kina, i sin opplisting av verstinger.

- Kina har nasjonale interesser

- Hvordan synes du Kinas rolle da var i København-forhandlingene, Solheim?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Godtatt av Solheim: Kinas statsminister Wen Jiabao. Foto: Kim Agersten / UdenrigsdepartementetGodtatt av Solheim: Kinas statsminister Wen Jiabao. Foto: Kim Agersten / Udenrigsdepartementet

- Jeg ser Kinas rolle som helt annerledes. De har sine nasjonale interesser å ta hensyn til. Det er helt forskjellig fra de som bruker dagsorden og andre knep for å hindre en avtale, sier Solheim til ABC Nyheter.

Tidligere i prosessen har Solheim framholdt at Saudi-Arabia motarbeider prosessen nettopp ut fra sine nasjonale oljeinteresser.

Også Sudan og Venezuela er oljeproduserende stater.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kina hindret vedtak

Avisa Jyllands-Posten som hadde gode kilder inn i forhandlingsmiljøet, oppsummerte søndag at det var Kina som veltet spillet. Dessuten brukte de aktivt sin økonomiske makt som investor i Afrika til å få Sudan til å opptre som kritiker av prosessen.

Les Spillet om en syndebuk i Jyllands-Posten.

- Hva sier du til Jyllands-Postens analyse om at

Artikkelen fortsetter under annonsen

Refses av Solheim: Sudans Lumumba Di-Aping. Foto: Thomas VermesRefses av Solheim: Sudans Lumumba Di-Aping. Foto: Thomas Vermes

det var Kina som i virkeligheten hindret en bedre avtale?

- Det er ingen tvil om at Kina hindret forpliktelser om 50 prosent reduksjon i klimautslipp i 2050 og at det ikke skulle bli en juridisk avtale. Men hadde amerikanerne gått inn for sterkere forpliktelser, ville det vært lettere for Kina å gjøre det samme, svarer Solheim.

Bedre å legge skyld på de små

- Hva sier du da til den britiske ministeren Ed Miliband som mener Kina var hovedansvarlig for at det gikk til bloksberg med en klimaavtale?

Refses av Solheim: Venezuelas Hugo Chávez. Foto: Thomas VermesRefses av Solheim: Venezuelas Hugo Chávez. Foto: Thomas Vermes

- En situasjon der vestlige ledere gir Kina skylda, og u-land gir Vesten skylda, vil ikke lede noen sted.

- Syns du de tre landene du kritiserer, hadde en viktigere negativ rolle enn Kina?

- Nei, det var jo stormaktsspillet som betydde noe. Men de ser sine nasjonale interesser i dette. Det er forskjellig fra land som bare var ute etter å forpurre en avtale, sier Erik Solheim.

Les også: Norge vil ikke ha klimahensyn med i handelsavtale i WTO.

Og: Norge vil ikke la klimaforhandlingene påvirke handels-liberalisering.

Les mer om klimastriden i ABC Nyheter.