Knallhard julesuksess

<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument>  <w:View>Normal</w:View>  <w:Zoom>0</w:Zoom>  <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone>  <w:PunctuationKerning/>  <w:ValidateAgainstSchemas/>  <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid>  <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent>  <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText>  <w:Compatibility>  <w:BreakWrappedTables/>  <w:SnapToGridInCell/>  <w:WrapTextWithPunct/>  <w:UseAsianBreakRules/>  <w:DontGrowAutofit/>  </w:Compatibility>  <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml>&#60;![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml>&#60;![endif]--> <!-- /* Font Definitions */ @font-face 	{font-family:Verdana; 	panose-1:2 11 6 4 3 5 4 4 2 4; 	mso-font-charset:0; 	mso-generic-font-family:swiss; 	mso-font-pitch:variable; 	mso-font-signature:536871559 0 0 0 415 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal 	{mso-style-parent:""; 	margin:0cm; 	margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:12.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; 	mso-fareast-language:EN-US;} @page Section1 	{size:612.0pt 792.0pt; 	margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; 	mso-header-margin:35.4pt; 	mso-footer-margin:35.4pt; 	mso-paper-source:0;} div.Section1 	{page:Section1;} --> <!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;} </style> &#60;![endif]-->Zack de la Rocha, Tim Commerford og Tom Morello i Rage Against The Machine kan juble over sin første listetopper i Storbritannia med 17 år gammel låt denne julen. Foto: Branimir Kvartuc (AP Photo/Scanpix)
Zack de la Rocha, Tim Commerford og Tom Morello i Rage Against The Machine kan juble over sin første listetopper i Storbritannia med 17 år gammel låt denne julen. Foto: Branimir Kvartuc (AP Photo/Scanpix)

<p17 år gammel rapmetallåt er årets juleslager i England.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Killing In The Name» - originalutgaven fra 1992.«Killing In The Name» - originalutgaven fra 1992.

(ABC Nyheter): Rage Against The Machines protestsingel «Killing In The Name» ble opprinnelig gitt ut i 1992 og nådde den gang en heller svak 25 plass på de offisielle britiske singellistene, UK Top 40.

I forrige uke ble låten gjenstand for en massiv Facebook-kampanje for å hindre den britiske X-Factor-vinneren Joe McElderry fra å nå toppen av de britiske singellistene. Rage Against The Machine lykkes med stuntet, som dermed sørger for at Los Angeles-bandet sikrer seg sin aller første listetopper på det britiske kongedømmets territorier. McElderrys ferske vinnerlåt «The Climb» er ukas nummer to, og bandet betegner begivenheten som «Det Anarkistiske Julemiraklet 2009».

Selv X-Factor-generalen måtte til slutt ta av seg hatten for RATM. Foto: Dan Steinberg (AP Photo/Scanpix)Selv X-Factor-generalen måtte til slutt ta av seg hatten for RATM. Foto: Dan Steinberg (AP Photo/Scanpix)

Selv den tapende X-Factor-generalen Simon Crowell har latt seg imponere over Rage Against The Machines kampanjestunt. Nå tilbyr han bandmedlemmene jobb i selskapet sitt.

Oppriktig imponert

- Jeg er oppriktig imponert over kampanjestuntet deres. Det har vært en god kampanje uten skitne triks og uten noen form for finansiering. De har vært lidenskapelige og jobbet hardt, sier Cowell til avisen The Daily Mirror.

Før resultatet av kampanjen var et faktum, uttalte den samme Cowell at han synes kampanjen både var latterlig og kynisk, mens Rage Against The Machine på sin side fikk støtte av mange musikerkolleger i bransjen, blant dem Paul McCartney, Dave Grohl, Liam Howlett (The Prodigy) og bandet Muse.

- Dette er deres første forsøk på å gi ut musikk selv og så klarer de å kapre førsteplassen på listene i juleuka. Så de har ikke gjort en dårlig jobb i det hele tatt. Jeg ønsker dem velkommen til å jobbe for oss. Jeg var dødsseriøs om dette, men de har ikke takket ja til tilbudet ennå, sier Simon Cowell.

Kun nedlasting

«Killing In The Name» blir første nummer én i juleuken som utelukkende er basert på salg gjennom nedlasting. Låten er heller ikke spesielt typisk for høytiden vi er på vei inn i, og bryter med årelange tradisjoner hvor koselige julesanger av ymse slag og artister har dominert. Hvilken sang som blir nummer én på de britiske singellistene i julen har i mange år vært gjenstand for enorm interesse, og bookingbyråene omsetter for millioner ved å la folket tippe hvem som når toppen av listene nettopp i denne uka hvert eneste år.

Dette året har de imidlertid måttet punge ut med rekordutbetalinger da oddsen for at Rage Against The Machines «Killing In The Name» skulle slå X-Factor-vinneren om årets juleførsteplass har vært høye helt inn til mål. De som satset penger på RATM i begynnelsen av tipsperioden kunne oppnå så mye som 150/1 i odds, og selskapet Landbrokes har alene måttet utbetale mer enn en million britiske pund som et resultat av dette, melder NME i sin nettutgave dag.

Landbrokes talsperson Nick Weinberg sier blant annet
- Vi så simpelthen ikke dette komme.

Rage Against The Machines julehit er ellers a-typisk for julen med tanke på teksten. Ordbruken i låten ville nok ha fått mang en husmor til å sette teen i vrangstrupen dersom de kommersielle radiokanalene hadde spilt den usensurerte versjonen av «Killing In The Name» over de britiske eterne nå i julen. Det bannlyste ordet «fuck» gjentas for eksempel hele 17 ganger i teksten, mens de massive gitarriffene neppe heller hadde fått bestemor til å skru opp lyden.

Pengene går til hjemløse

Men noe julete er det likevel over Rage Against The Machines stunt. Inntektene fra salget av 17 år gamle «Killing In The Name» går uavkortet til organisasjonen Shelter, som samler inn penger til hjemløse i Storbritannia.

Medlemmene i Rage Against The Machine har i dag kommet med en uttalelse i anledning den nykaprede førsteplassen I Storbritannia:

«Et anarkistiske julemirakel»

«Rage Against The Machine er beæret over å ha trukket denne grasrotkampanjen til at vår låt «Killing In The Name» er nummer én i Storbritannia i juleuken. Dette er en stor seier av og for fans av ekte musikk og vi utvider våre hjerteligste takk til hver eneste fan og frihetsforkjemper som strikk i strid med reglene har hjulpet vår opprørshymne til å bli det anarkistiske julemiraklet av 2009. Som vi har lovet, kommer vi til å spille gratis for fansen i Storbritannia for å feire dette utrolige forulempingen av den tungt favoriserte X-Factor-singelen».

«Vi er også takknemlige for at så mye penger er blitt samlet inn til de hjemløses organisasjon Shelter og er glade for å kunne donere så vel som å hjelpe denne viktige saken. Det er mye å lære av det vi har fått til her, og det viktigste er at vanluige mennesker som står sammen i solidaritet kan forandre alt, enten det dreier seg om poplister eller verden».

Rage Agains The Machine ble etablert i 1991, men oppløst ni år senere, i 2000. I 2007 ble bandet gjenforent.

Se videoen til «Killing In The Name» under.

Personvernpolicy