Obamas helsereform på vei mot å bli lov

Lederen av Senatet i USA, Harry Reid (t.v.) og senator Christopher Dodd under behandlingen av helseformen i USA natt til mandag. Foto: REUTERS/SCANPIX
Lederen av Senatet i USA, Harry Reid (t.v.) og senator Christopher Dodd under behandlingen av helseformen i USA natt til mandag. Foto: REUTERS/SCANPIX

<pDemokratene i Senatet i Washington fikk den omstridte helsereformen gjennom den første viktige avstemningen mandag morgen norsk tid. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at den konservative demokratiske senatoren Ben Nelson i helgen til slutt lot seg overtale til å gi sin støtte til helsereformen, sikret demokratene seg de 60 stemmene som måtte til for å få reformen vedtatt i Senatet natt til mandag.

I henhold til reglene i Senatet trenger Demokratene 60 stemmer ved tre avstemninger for å få reformen vedtatt. Den tredje avstemningen skal etter planen skje julaften.

30 millioner

President Barack Obamas kanskje viktigste innenrikspolitiske reform ligger dermed an til å bli vedtatt innen jul. Forslaget Senatet skal vedta, vil gi helseforsikring til 30 millioner amerikanere som i dag står uten dekning.

Men det kontroversielle punktet om et offentlig, konkurrerende tilbud om helseforsikring er helt fjernet fra teksten, noe mange demokrater reagerer på.

– Vi skal få denne loven vedtatt innen jul, og det blir en av de beste julegavene det amerikanske folk noen gang har fått av Kongressen, kommenterte likevel den demokratiske senatoren Tom Harkin etter mandagens avstemning.

– Korrupsjon

Republikanerne erkjenner at de ikke klarer å stanse reformen, men sier de vil slåss for å forsinke den og øke velgernes motstand. Debatten om reformen har rast i flere måneder, og den har vært svært opphetet.

– Denne prosessen er ikke lovarbeid, det er korrupsjon, sier den republikanske senatoren Tom Coburn, som refererer til demokratiske ledernes hestehandel for å sikre 60 stemmer i Senatet.

Ben Nelson gikk med på å støtte helsereformen etter et 13 timer langt forhandlingsmøte med partifeller fredag. Nelson er abortmotstander, og han har hittil nektet å støtte helsereformen av frykt for at offentlige midler skal gå til finansiering av selvbestemt abort.

Representantenes hus har allerede vedtatt en helsereform, og forsøkene på å slå sammen de to lovforslagene fra Huset og Senatet er ventet å begynne i dagene etter jul. Deretter skal lovforslaget sendes til president Barack Obama.

– Innfrir løftet

Barack Obamas nærmeste politiske rådgiver, David Axelrod, hevder lovforslaget innfrir presidentens løfte om ny kurs og reform, selv om forslaget om et offentlig finansiert og konkurrerende tilbud er tatt ut.

– Dette er et veldig godt lovforslag. Det vil gi sikkerhet til folk som allerede har helseforsikring, og det vil hjelpe folk som ikke har råd til forsikring, sier Axelrod til CNN.

Lovforslaget vil sørge for subsidier for å hjelpe dem det gjelder med å betale for forsikringen. Og det setter dessuten en stopper for forsikringsbransjens praksis med å nekte forsikring til klienter som allerede er syke. (©NTB)

Personvernpolicy