Kaster stein mot politiet

Hundretusener deltar i begravelsen av ayatolla Hossein Ali Montazeri i den hellige byen Qom i Ira. (Foto: AFP PHOTO/STR)
Hundretusener deltar i begravelsen av ayatolla Hossein Ali Montazeri i den hellige byen Qom i Ira. (Foto: AFP PHOTO/STR)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSammenstøt mellom politi og sørgende i Iran. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om storayatolla Hossein Ali Montazeri
* Fremstående teolog og skribent som sammen ayatolla Ruhollah Khomeini var en av arkitektene bak den islamske revolusjonen i 1979
* Ble utover 1980-tallet Khomeinis nestkommanderende og var utpekt til å overta som øverste åndelige leder etter Khomeini
* Røk uklar med Khomeini få måneder før han døde, og Ali Khamenei ble valgt til øverste åndelige leder i stedet for Montazeri
* Førte en stadig mer regimekritisk linje og tilbrakte fem år i husarrest mellom 1997 og 2002
* Var de siste årene plaget av sykdom og døde natt til lørdag 87 år gammel
(©NTB)

Hundretusener av iranere deltar i begravelsen av storayatolla Hossein Ali Montazeri i Qom i Iran. Nå har det brutt ut bråk mellom de sørgende og politiet, melder nyhetsbyrået AFP.

Deltakerne i begravelsen har kastet steiner mot politiet og ropt slagord til støtte for Ali Montazeri og for Mir Hossein Mousavi.

«Stort tap»

Innbyggere som støtter det sittende regimet skal også ha gått i klinsj med demonstrantene i byen.

Les også: Iran forbyr reformvennlig avis

- Ifølge rapporter skal sikkerhetsstyrker og politiet ha støtt sammen med deltakere i begravelsen. Politiet slo ned på personer som ropte slagord foran huset til Montazeri og kastet stein mot politiet, skriver Kaleme.org, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Rapportene kan imidlertid ikke bli uavhengig bekreftet av AFP da utenlandske medier er nektet adgang til å dekke begravelsesseremonien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble tidligere meldt at Irans opposisjonsleder Mir Hossein Mousavi var kommet til Qom for å delta i begravelsen av storayatollaen. Mousavi har uttrykt at Montazeris dødsfall var et «stort tap».

Fryktet opptøyer

Montazeri døde 87 år gammel natt til søndag i sitt eget hjem i Qom. Storayatollaen var regnet som den fremste regimekritikeren blant de geistlige i Iran.

Mousavi skal ha besøkt hjemmet til Montazeri i Qom for å uttrykke sine kondolanser til storayatollaens familie, ifølge det reformvennlige nettstedet Kaleme.

Det var ventet at mandagens begravelse av den opposisjonelle storayatollaen Hossein Ali Montazeri kunne føre til opptøyer og demonstrasjoner mot det iranske regimet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Internetthastigheten satt ned

Myndighetene satte mandag inn sitt apparat for å hindre at nyheter fra begravelsen og demonstrasjonene skulle nå ut. BBC meldte at deres persiskspråklige TV-sendinger ble utsatt for signalforstyrrelser så snart de rapporterte om begivenhetene i Qom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenlandske medier har fått forbud mot å dekke begravelsen, og hurtigheten på internett er satt ned. Avisene fikk forbud mot å trykke bilder av Montazeri på forsiden.

Slike forsøk på å hindre at informasjon sprer seg, er blitt vanlig etter valguroen i juni. Protestene mot omfattende fusk førte til de verste opptøyene i republikkens 30-årige historie. Men iranske opposisjonelle bruker internett flittig for å spre nyheter, informasjon og oppfordringer til å demonstrere.