Skismøring kan gi alvorlig sykdom

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFluorpulver som brukes i skismøring er svært helseskadelig og kan resultere i alvorlig sykdom. Det viser en rapport fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), melder NRK.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rapporten fra STAMI skal offentliggjøres mandag. Ifølge NRK konkluderer den med at fluorforbindelser hoper seg opp i kroppen og blir værende i blodet i flere år. Forskerne er usikre på langtidsvirkningene, men anbefaler at alle som bruker fluorpulver utviser forsiktighet. Pulveret avgir støv og gasser under oppvarming med smørejern og bruk av børster.

Profesjonelle skismørere har lenge vært redd for at arbeidsmiljøet i smørebodene er helsefarlig. Skiskytternes landslagslege, Baard I. Freberg, er doktorgradsstipendiat ved STAMI og har vært instituttets gjesteforsker under prosjektet.

– Smørerne kom til meg med diffuse plager. De følte seg dårlige etter at de hadde arbeidet med fluorpulver. Jeg følte det var min plikt som lege å varsle om at noe kunne være galt, sier Freberg til NRK.

– Vi anbefaler at alle bruker verneutstyr når de påfører slikt pulver. Verken forskere eller andre kan si noe om langtidsvirkninger av fluorforbindelser. Vi har påvist at stoffene lagres i kroppen. Noe mer enn det kan vi ikke si, legger landslagslegen til.

Vanlige symptomer blant skismørere som har vært i kontakt med pulveret, er at de kaster opp, blir svimle eller får pusteproblemer.

47 smørere fra ni nasjoner, som har avgitt blod- og pusteprøver over en toårsperiode, har deltatt i STAMI-studien. (©NTB)