Israel erkjenner organtyveri

<font face="Myriad, Arial, Helvetica, Geneva, Swiss, SunSans-Regular" class="Apple-style-span">Hiss ble intervjuet i 2000 av en amerikansk akademiker, som nå har valgt å publisere intervjuet som følge av en kontroversiell artikkel om påståtte organtyverier fra døde palestinere. Foto: Rina Castelnuovo/The New York Times.</font>
Hiss ble intervjuet i 2000 av en amerikansk akademiker, som nå har valgt å publisere intervjuet som følge av en kontroversiell artikkel om påståtte organtyverier fra døde palestinere. Foto: Rina Castelnuovo/The New York Times.

<pIsrael erkjenner at israelske rettsmedisinere på 1990-tallet høstet organer fra døde personer uten tillatelse fra de avdødes pårørende. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innrømmelsen kommer etter at den israelske fjernsynskanalen Channel 2 denne helgen kringkastet utdrag fra et intervju med Jehuda Hiss, som tidligere var leder ved det rettsmedisinske instituttet Abu Kabir i Israel.

Hiss ble intervjuet i 2000 av en amerikansk akademiker, som nå har valgt å publisere intervjuet som følge av en kontroversiell artikkel om påståtte organtyverier fra døde palestinere. Artikkelen sto på trykk i svenske Aftonbladet i sommer.

Ifølge Channel 2 ble det høstet hornhinner, hud, hjerteklaffer og bein fra likene etter israelske soldater, israelske sivilister, palestinere og utlendinger. Dette skal ofte ha skjedd uten familiens tillatelse.

Det israelske militæret vedgår nå at organhøsting virkelig fant sted, men insisterer på at praksisen nå er avsluttet.

I intervjuet fra 2000 sier Hiss at rettsmedisinerne limte sammen øyelokkene til de døde personene for å være sikre på at tyveriet av hornhinner ikke ble avslørt. (©NTB)


Personvernpolicy