Snøstormer skaper fullt kaos

Også i Washington skapte store snømengder problemer for blant annet flytrafikken. Her fra flyplassen. Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin.
Også i Washington skapte store snømengder problemer for blant annet flytrafikken. Her fra flyplassen. Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin.

<pKraftig snøfall og glatte veier har ført til en rekke ulykker og kaos i trafikken flere steder i Sør-Norge, USA og Europa.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Buskerud advarer politiet mot glatte veier etter at ti biler var involvert i tre kollisjoner på E18 i Lier lørdag kveld. Flere personer ble sendt til sykehus etter ulykken, men ingen personer skal være alvorlig skadd.

– Minst ti biler var involvert i tre episoder som skjedde i et kort tidsrom. Det er svært glatt på veien, og vi oppfordrer folk til kjøre forsiktig, sier operasjonsleder Rune Hunshamar i Søndre Buskerud politidistrikt til NTB.

Sørgående felt på E18 i Lierbakkene ble stengt etter ulykken, men veien ble åpnet for trafikk i 21-tiden lørdag.

Også Vegtrafikksentralen oppfordrer folk til å tilpasse farten etter vanskelige kjøreforhold.

– Når det er veldig kaldt, slik det er flere steder på Østlandet, virker ikke saltingen av veiene like godt. Selv om veiene er frie for snø, kan det være veldig glatt, opplyser vaktoperatør Steinar Våsjø.

Kaos på Vestlandet

I Hordaland har kraftig snøfall ført til trafikkaos, og politiet melder om en rekke værrelaterte hendelser.

– Vi oppfordrer alle til å ta det med ro og holde god avstand på veiene. I ettermiddag har vi fått 30–40 meldinger om hendelser i trafikken relatert til de unormale værforholdene, sier operasjonsleder Asbjørn Andersen i Hordaland politidistrikt til NTB.

Blant annet har tre brøytebiler vært involvert i mindre alvorlige ulykker lørdag, og en buss har kjørt av veien.

– Heldigvis er det ikke meldt om alvorlige personskader, sier operasjonslederen.

Forsinkelser i flytrafikken

Snøværet førte også til forsinkelser i flytrafikken lørdag. Rullebanen på Bergen Lufthavn Flesland måtte stenge flere ganger for snørydding, noe som førte til forsinkelser på opp mot fem timer.

– Rullebanen har måttet stenges fire ganger lørdag. Folk har imidlertid kommet seg av gårde. Vi er glade for at det kraftige snøfallet kom på en lørdag, med mindre trafikk enn ellers i uka. Værmeldingene framover ser bra ut, og jeg tror juletrafikken kommer til å gå fint, sier lufthavnsjef Dag Jarle Aksnes ved Bergen Lufthavn Flesland til NTB.

Også på Sola lufthavn i Stavanger og på Oslo Lufthavn Gardermoen var det forsinkelser lørdag.

Skal du ut og reise: Sjekk meldingene fra vegvesen.no.

Venter på rekordstorm

Men også i resten av verden så skapte store snøfall problemer. En kraftig snøstorm har truffet Østkysten av USA. Det har ført til flykanselleringer i både Washington og Baltimore, ifølge BBC News.

I området fra Baltimore til Washington var det ventet opptil 56 centimeter snø i løpet av kvelden lørdag, og meteorologene sendte ut varsel om snøstorm med en vindstyrke på nærmere 18 sekundmeter.

De fleste flyavgangene i området ble innstilt som følge av uværet, og julehandelen gikk så treigt at en fjernsynskanal ga snøstormen navnet «The Shopper Stopper Storm».

Det ble erklært unntakstilstand i både Philadelphia og Washington, og folk i hovedstadsområdet ble bedt om å holde seg hjemme.

Det er også ventet kraftige snøbyger fra New York til Nord-Carolina og Washington forbreder seg på det som kan bli den verste snøstormen siden 2003.

- Mareritt

Det kraftige snøværet og sterke kulda i det nordlige Frankrike og sørvestlige England førte til trafikkproblemer, kansellering av flyginger, strømbrudd og stengte skoler mange steder.

Over 2.000 mennesker ble fanget under kanalen tidligere, da fem Eurostar-tog brøt sammen på grunn av sterk kulde og snø.

Mellom 1.200 og 1.300 passasjerer på to av togene ble evakuert med et tomt tog som sendt inn for å hente dem, mens passasjerene i et tredje tog måtte vente til deres tog blir skjøvet ut senere. De beskrev opplevelsen som et mareritt.

Les mer om saken: 2.000 innesperret i Kanaltunnelen | ABC Nyheter

Se hvordan været blir der du er: Været | ABC Nyheter

en arbeider fjerner snø fra fortauet. De frykter den verste snøstormen siden 2003. Foto: REUTERS/Yuri Gripasen arbeider fjerner snø fra fortauet. De frykter den verste snøstormen siden 2003. Foto: REUTERS/Yuri Gripas


Obamas hund koste seg utenfor Det hvite hus i dag. Foto: AFP PHOTO/Mandel NGAN.Obamas hund koste seg utenfor Det hvite hus i dag. Foto: AFP PHOTO/Mandel NGAN.


Mor og datter er ute og nyter snøen. Det har vært svært kaldt i Spania de siste dagene. Foto: EPA.Mor og datter er ute og nyter snøen. Det har vært svært kaldt i Spania de siste dagene. Foto: EPA.


Det ventes enda mer snø og enda kaldere temperaturer i dagene som kommer. Foto: EPA.Det ventes enda mer snø og enda kaldere temperaturer i dagene som kommer. Foto: EPA.


kampen mellom AC Milan og Florentina måtte avlyses på grunn av været. Foto: AFP PHOTO / FABIO MUZZI.kampen mellom AC Milan og Florentina måtte avlyses på grunn av været. Foto: AFP PHOTO / FABIO MUZZI.


et eldre ektepar skynder seg sakte hjemover i Budapest. Det har vært et kraftig snøfall de siste dagene. Foto: AP Photo.et eldre ektepar skynder seg sakte hjemover i Budapest. Det har vært et kraftig snøfall de siste dagene. Foto: AP Photo.


Personvernpolicy