Siste: Mer krøll i København

Knuste avtalen verbalt: - Dette er USAs verk. Obama har vist at han ikke er bedre enn Bush, sier Lumumba d'Aping, som leder 132 u-land under klimaforhandlingene. Foto: Thomas Vermes
Knuste avtalen verbalt: - Dette er USAs verk. Obama har vist at han ikke er bedre enn Bush, sier Lumumba d'Aping, som leder 132 u-land under klimaforhandlingene. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pUSA nådde enighet med Kina, India og Sør-Afrika etter intense forhandlinger på overtid fredag kveld. Men utover natt til lørdag gikk de fattige u-landene til rasende angrep på dokumentet og prosessen. Erik Solheim er positiv.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

København: Nærmere ti fredag kveld meldte NTB at det skal være enighet mellom USA, Kina, India og Sør-Afrika etter langdryge sluttforhandlinger.

Så gikk utkastet til en gruppe på 26 land der også Norge er med - og der oppsto ny diskusjon utover kvelden og natta.

- Det verste jeg har sett

Og ved midnattstid dukket lederen for u-landsgruppa G77, som 132 av de 193 medlemslandene i klimakonvensjonen tilhører, opp med ramsalt kritikk.

- Denne konferansen feiler fordi de rike landene ikke aksepterer demokrati. Regelbruddene som er gjort mot åpenhet og deltakelse for alle land, er de verste jeg har sett i utviklingen av klimaforhandlingene, sa Sudans Lumumba d'Aping på vegne av G77.

Dermed oppsto stor spenning foran plenumsmøtet som skulle ta til utover natta, slik at alle FNs 193 medlemsland kan få et ord med i laget.

Uforpliktende

Utkastet til avtale, som ABC Nyheter sitter på, er svært uforpliktende. Det oppsummerer Hillary Clintons utspill om at u-landene skal få 100 milliarder dollar til å møte klimakrisen med i 2020, men sier ikke hvem som skal betale og hvor mye.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ordningene det dreier seg om, gjør at noe av betalingen også vil komme fra u-land.

Ikke engang målet om å holde den globale oppvarmingen under 2 grader, er forpliktende uttrykt. Det står at medlemslandene «anerkjenner» vitenskapelige råd om 2-gradersmålet, og vil øke sine felles tiltak med det mål å bekjempe klimaendringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De rike landene får ingen konkrete forpliktelser til utslippskutt, slik de har i den nåværende Kyotoprotokollen, som utløper i 2012.

I stedet skal hvert enkelt land melde inn hvor mye de ønsker å forplikte seg til, før 1. februar 2010.

Så skal man i løpet av neste år komme fram til en juridisk bindende avtale på neste partsmøte, som finner sted i Mexico by i desember 2010.

Lei seg og forbannet

Natur og Ungdoms leder Ingeborg Gjærum, som følger forhandlingene i København, er både forbannet og lei seg:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det man skulle møte for i København, var jo å løse klimakrisen. Det gjorde de ikke. I løpet av fredagen har faktisk avtaleutkastene blitt dårligere og dårligere.

- Men foreløpig vet vi jo ikke om dette utkastet går gjennom eller ikke, sa hun til ABC Nyheter ved midnattstid.

- Avtaleutkastet er ikke ambisiøst nok, og teksten er ikke bindende. Hele København-konferansen har endt i en fiasko, sier hun.

- Man sa København skulle bli viktig. Det ble den ikke!

- Obama er som Bush

Ingeborg Gjærums skuffelse blir som småkrusninger å regne sammenliknet med det grufulle slaktet Lumumba d'Aping gjennomførte under en spontan pressekonferanse, stående på en trapp i pressesenteret.

- Utformingen ha skjedd i strid med FNs regler for åpenhet og deltakelse for alle land. Og resultatet er mot sunn fornuft, sa d'Aping, som ser dette som USAs verk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Obama har med den måten han har forhandlet på, fjernet all forskjell mellom ham og Bush! tordnet sudaneseren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Solheim positiv

- Hva mener du om dette utkastet, miljø- og utviklingsminister Erik Solheim?

- Den endelige dommen må vi overlate til historien. Det tar ett sekund å finne feil. Men den inneholder mange gode ting. Blant annet at alle for første gang sluttet seg til målet om 2 grader. Og det er forpliktelser om mye penger, svarer han og legger til:

- Samtidig inneholder den ikke nok utslippsforpliktelser.

- Den inneholder vel ingen utslippsforpliktelser?

- De enkelte landene skal melde fra om hva de skal forplikte seg til. Det er veldig positivt at verdens toppledere setter seg ned og forhandle, sier Solheim.

Deler ikke demokrati-kritikk

- D'aping er rasende manglende demokrati?

- Jeg kan ikke dele det synspunktet. Han var selv til stede i 26-landsgruppa.

- Men også de fikk jo tekst overlevert?

- Det har ikke vært en ideell prosess. Men det skjedde ikke en millimeter bevegelse før topplederne kom, sier Erik Solheim.