HÅNET OBAMA

- Kapitalismen skaper klimakrise!

- Ingen løsning på klimakrisen uten at årsaken fjernes! slår presidentene Hugo Chávez og Evo Morales fast i København. Foto: AFP/Scanpix
- Ingen løsning på klimakrisen uten at årsaken fjernes! slår presidentene Hugo Chávez og Evo Morales fast i København. Foto: AFP/Scanpix

<pPresidentene Hugo Chávez og Evo Morales mener vi ikke kan unngå flere klimamøter med dagens styresett. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KØBENHAVN (ABC Nyheter):

- Kapitalismen ødelegger planeten!

Det sa Venezuelas president Hugo Chávez i innlegget sitt til FN-toppmøte om klima i København.

- Forstår vi ikke hva som er årsaken til klimakrisen, kapitalismen, så må vi ha mange toppmøter. Vi må forandre det kapitalistiske systemet!, sa Bolivias president Evo Morales rett før ham.

Etterlyser likeverd

Chávez, som talte på vegne av hele ALBA-fellesskapet, som også omfatter blant annet Nicaragua og karibiske land, reagerte heftig på det han oppfatter som udemokratisk forskjellsbehandling FN-medlemslandene i mellom:

- Jeg er glad Evo Morales og jeg fikk ordet til slutt, sa han.

Hadde klimaet vært en bank, hadde det vært reddet- Vi ba om å få snakke tidlig på morgenen. Obama, derimot, kom, talte, og gikk ut av den lille døra der, sa Chávez og pekte på en liten dør bak på scenen.

- Det er slik Yankee-imperiet skal forsvinne - ut av bakdøra! tordnet han.

- Vi ser nå at Obama bare vil forbli en forlengelse av tidligere presidenter. Dette vil frustrere mange mennesker som har hatt tro på ham, framholdt Chávez.

- Koker i hop vedtak

- Vil du virkelig gjøre noe, Obama? Da får du gjennomføre Kyoto-protokollen, sier Evo Morales. Foto: Thomas Vermes- Vil du virkelig gjøre noe, Obama? Da får du gjennomføre Kyoto-protokollen, sier Evo Morales. Foto: Thomas Vermes

Chávez hevdet Obama har gått ut på antidemokratisk vis og kokt i hop et anti-demokratisk dokument.

Han henviste til den lille gruppa land - der også Jens Stoltenberg er med - som i realiteten nå fører de egentlige forhandlingene på FNs klimatoppmøte.

- Vi ble ikke spurt om å delta, heller ikke om vårt syn. Vi vil ikke ha førstekategori presidenter og andrekategori presidenter, sa Chávez til det.

Den venezuelanske presidenten mente det var stor mangel på innsyn under klimatoppmøtet.

Den britiske avisa har fått tak i utkastet til dokument. Les det her.

Ambisjonenivået i dokumentet er nær ved å ende i null.

«Nobel-krigsvinneren»

-- Vi vil ikke ha et vedtak som stikkes ut i dørsprekken der, som et vedtak til hele verden. Dette er brudd på FNs prosedyre-regler. Obama - Nobels krigsprisvinner - burde ikke ha gått ut gjennom døra der, fyrte Chávez av.

Han slo samtidig fast at landene han representerer, vil avvise ethvert dokument som Obama «skyver ut i dørsprekken». Den mer stillfarende bolivianske Evo Morales minnet om at president Obama i sin tale sa at vi må handle.

- Hvis han mener det, så vær vennlig oppfyll Kyoto-protokollen. Alle pengene som er øremerket til å føre krig, bør brukes til å redde liv, sa Morales, som nylig ble gjenvalgt som president i Bolivia med 64 prosent av stemmene bak seg.

- To grader er for mye

- Det er land som ønsker å tillate den globale temperaturen å øke med to grader. Det betyr at noen øyer vil forsvinne, og at isen i Andes vil smelte, påpekte han.

Som kjent går alle de store landene, samt Norge, inn for å sette maksimum to graders temperaturøkning som mål for en ny klimaavtale. Afrikanske land og de små øystatene insisterer på en og en halv.

Penger til krig, penger til klima

- Obama sa noe latterlig: USA, som bruker 700 milliarder dollar for å redde banker, sier nå at det skal brukes 10 milliarder i året til klimaet, sa Chávez og konkluderte med at dette måtte være en spøk.

- Hadde klimaet vært en bank, ville klimaet vært reddet, hevdet han.

Med det var siste ord sagt i FNs plenumsmøte før lunsj. I ettermiddag fortsetter plenumsmøtet.

Les alt om klimastriden i ABC Nyheter.

Personvernpolicy