Forferdelig skuffet over Obama

Obama skuffet: - Etter Obamas tale ser det ikke ut til å bli noe utfall av København-toppmøtet, er reaksjonen fra  Naturvernforundets leder Lars Haltbrekken, her sammen med Regnskogsfondets Lars Løvold på klimakonferansen. Foto: Thomas Vermes
Obama skuffet: - Etter Obamas tale ser det ikke ut til å bli noe utfall av København-toppmøtet, er reaksjonen fra  Naturvernforundets leder Lars Haltbrekken, her sammen med Regnskogsfondets Lars Løvold på klimakonferansen. Foto: Thomas Vermes

<pMiljøbevegelsen går i kjelleren etter Obamas tale på klimatoppmøtet. - Forferdelig skuffende, sier Lars Haltbrekken.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KØBENHAVN (ABC Nyheter):

Miljøbevegelsen er fryktelig skuffet over president Barack Obamas tale til klimatoppmøtet.

- Obama satt på nøkkelen, men kasta den nettopp i dass, sier Ingeborg Gjærum, leder i Natur og Ungdom, som følger klimatoppmøtet og har med seg en flokk på 100 aktivister som i morges demonstrerte fredelig - i håp om at Obama skulle gjøre vei i vellinga.

Men det gjorde han langt fra, skal vi tro de første reaksjonene fra miljøbevegelsen.

- Dette var ikke det vi forventet fra Obama. Jeg vil si at både Brasils Lula og den kinesiske statsministeren hadde betydelig mer forpliktende innspilll og sa de er villige til å gå lenger enn de har gjort, sier leder i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, i en umiddelbar kommentar her i konferansehallen.

Den amerikanske presidenten tar oss nå mot en varmere verden- Obama nevnte ikke 2-gradersmålet engang! utbryter han.

- Snakket i 15 år

- Etter dette frykter jeg for utfallet av klimaforhandlingene i København, sier Haltbrekken.

- Men han sa jo at vi må handle, ikke bare prate?

Obama, bare en sleip politiker til? demonstrerte Natur og Ungdom i dag. Foto: Thomas VermesObama, bare en sleip politiker til? demonstrerte Natur og Ungdom i dag. Foto: Thomas Vermes

- Det sier alle statslederne på alle disse konferansene. Det har de sagt i 15 år. Og utslippene av klimagasser har bare økt, svarer Haltbrekken.

- Obama koker kloden

Natur og Ungdom oppsummerer at USA så langt har lansert mål for utslipp i 2020 som tilsvarer en reduksjon på 4 prosent fra 1990-nivå. Klimaforskningen slår fast at det trengs reduksjon i rike land på opp mot 40 prosent.

- USA har ennå ikke lagt penger på bordet til klimatiltak og tilpasning i fattige land. Obamas tale inneholdt ingen nye mål, penger eller nye, positive initiativer, timer før klimamøtet er over, oppsummerer Ingeborg Gjærum og konkluderer:

- Den amerikanske presidenten tar oss nå mot en varmere verden.

- Svekker faktisk målene

Regnskogsfondets Lars Løvold rister også på hodet over Obama, og mener han faktisk svekket de finansielle overføringene til u-land det har vært snakket om her fram til nå.

- Målet det har vært snakket om her som en rask respons, er 30 milliarder dollar til klimatiltak i u-land fra 2010-2012. Obama sa jo at han vil 10 milliarder i 2012, sier Løvold.

Personvernpolicy