- Jeg er ikke her for å prate

TRAVEL: Her er Obama på vei inn i bilen etter å ha landet på Kastrup. Etter planen skulle han da rett opp på talerstolen, men istedenfor hastet han inn i et krisemøte (Foto: Scanpix).
TRAVEL: Her er Obama på vei inn i bilen etter å ha landet på Kastrup. Etter planen skulle han da rett opp på talerstolen, men istedenfor hastet han inn i et krisemøte (Foto: Scanpix).

<p... men for å handle, sa USAs president Barack Obama på klimatoppmøtet i København. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Politiske ledere fra hele verden ventet lenge på Obamas tale i Bella Centeret. Rundt 12.30 gikk han på talerstolen og oppfordret innstendig at man kom til enighet.

- Ikke her for å prate

- Vår evne til å ta et felles ansvar henger i en tynn tråd. Vi må handle modig og bestemt for å møte den trusselen klimaproblemene utgjør, sa Barack Obama.

- Derfor er jeg er i dag - ikke for å snakke, men for å handle, sa han videre.

Obama sier USA er klare for å få en avtale på plass innen dagen er omme.

- Tiden er inne for skape et felles mål for verdens nasjoner. Vi er klare for å få gjort dette i dag, men det må være en bevegelse på alle sider, sa Obama fra talerstolen,

Han snakket mye om USAs nasjonal klimamål og deres arbeid med nå disse målene:

- Vi gjør ikke dette bare for å møte det globale ansvaret vi har. Det vil skape nye jobber, nye industrier, nye oppfinnelser. Det er viktig for den nasjonale sikkerheten og det vil hjelpe oss å takle de miljøskapte truslene. Vi skal fortsette på denne linjen, uansett hva som skjer i København. Vi tror det er bra for oss og for verden.

Han gjentok deretter at USA vil kutte sine klimautslipp med 17 prosent innen 2020, som Hillary Clinton også opplyste om under sin pressekonferanse i København torsdag. Denne reduksjonen er beregnet ut fra utslippsnivået i 2005, og ikke nivået fra 1990-tallet, som alle andre land beregner sin reduksjon ut fra i prosent.

Ingen vil bli helt fornøyde

Han påpekte også at ingen kommer noensinne til å være hundre prosent fornøyd med en klimaavtale.

- Jeg er sikker på at ingen ser på avtalen som det beste for sitt land. Ingen vil få alt de ønsker. Vi har vært låst i denne situasjonen i to tiår. Og vi har lite annet å vise til enn en økning i klimautslippene. Tiden for prat er over. Vi kan ta et skritt videre fremover og bygge videre på grunnlaget av eksisterende avtaler, eller vi kan velge å utsette det, og dermed være tilbake der vi var, sa Obama.

- Vi vil ha de samme diskusjonene år etter år, kanskje tiår etter tiår, mens klimaproblemene forverres til de en dag ikke kan reverseres, sa Obama.

Krisemøte

Talen var egentlig ment å starte klokken 10.00. Men istedenfor å gå direkte på talerstolen, slik planen var, gikk Obama rett i et krisemøte med statsledere hovedsakelig fra EU-land, hvor også Jens Stoltenberg deltok.

Andre deltakere var Tysklands forbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Nicholas Sarkozy og Storbritannias statsminister Gordon Brown. Kina var også representert på møtet ved sin sjefsforhandler.

Ingen av G77-landene skal ha vært med på møtet, ifølge Berlingske Tidende.

På møtet skal det ha blitt diskutert et felles utkast, som forhåpentligvis kan få støtte fra resten av verden.

Obama skal ifølge planen være i København i ni timer.

Personvernpolicy