Juleplatesalget til himmels

Odd Nordstoga og Sissel Kyrkjebø setter salgsrekorder med sin nye juleplate. Foto: Morten Holm (Scanpix)
Odd Nordstoga og Sissel Kyrkjebø setter salgsrekorder med sin nye juleplate. Foto: Morten Holm (Scanpix)

<pMed over 370 000 solgte av «Strålande Jul» en uke før jul, kan Sissel & Odd true den gamle rekorden for en norsk juleplate. Som Sissel Kyrkjebø selv innehar.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Strålande Jul» dukker garantert opp under svært mange juletrær neste torsdag.«Strålande Jul» dukker garantert opp under svært mange juletrær neste torsdag.

OSLO (ABC Nyheter): Sissel og Odd topper salgsstatistikken for etterspurte juleplater i år. Albumet «Strålande Jul» går unna i rekordopplag, mens jaget etter andre aktuelle juleplateartister også har tatt av for alvor melder platekjedene.

- Dette er definitivt det mestselgende album i inneværende tiår, bekrefter Universal Musics direktør Petter Singsaas overfor ABC Nyheter.

Den første utgivelsen til Hallelujah-kameratene solgte til sammenligning et sted mellom 255- til 260 000 eksemplarer i 2006.

- Sissel og Odd er årets soleklare vinner, bekrefter produktsjef Morten Lund hos Platekompaniet til ABC Nyheter.

Topper samtlige lister

Dette albumet topper samtlige av kjedens butikker landet rundt, mens juleplatene fra Ole Edvard Antonsen, Tine Thing Helseth, Helene Bøksle og Bob Dylan også går så det griner om dagen.

- Det går veldig mye i juleplater i år, det merker vi. Vi har da også jobbet seriøst med titlene som er kommet på markedet denne sesongen. Juleplatesalget har tatt seg kraftig opp igjen etter noen år med ikke fullt så stor etterspørsel, selv om juleplatene alltid går bra på denne tiden av året.

«Strålande Jul» er selvfølgelig, og ikke uventet, også nummer én på VG-lista, som den har toppet sammenhengende de fire siste ukene etter at albumet debuterte på andreplass etter DumDum Boys' siste album «Tidsmaskin» i uke 47.

Tidlig europeisk jul

- Julen starter tidlig i Europa sammenlignet med for eksempel USA. Bob Dylans juleplate kom allerede i oktober, og etter det har det bare tatt mer og mer av, sier han.

Kjetil Karlsen, produktsjef musikk hos Musikkverket & PlayCom har notert seg den samme tendensen.

- Sissel og Odd er definitivt årets slager når det gjelder etterspørsel, men vi merker samtidig stor pågang etter mer klassiske utøvere som Andrea Bocelli, Tine Thing Helseth og Ole Edvard Antonsen. Også «Frelsesarmeens Juleplate» (med Rita Eriksen, red.anm.) går bra for tiden, understreker han.

Tidenes juleartist

Sissel Kyrkjebø og Odd Nordstogas juleplate kan kjapt bikke 400 000 solgte enheter. Det er fremdeles nesten en uke igjen til jul. Med dette kan Sissel sette atter en rekord for en norsk utgivelse. Hun står nemlig selv bak den gamle rekorden, også det en juleplate. «Glade Jul» fra 1987 solgte i 500 000 eksemplarer de to første månedene den var i salg, men har siden passert 800 000 solgte eksemplarer bare i Norge.

- Legger man til salget i Sverige og Danmark, hvor den solgte rundt 150 000 i hvert land, passerer vi millionmerket med god margin, bekrefter Universal-direktøren overfor ABC Nyheter. - Og det er Sissel som i tillegg står bak det nest mest solgte albumet i Norge gjennom tidene. Debutplaten hennes, Sissel, har til dags dato passert 500 000 solgte.

Med årets duettplate med Odd Nordstoga kan Sissel dermed sannsynligvis snart notere seg tredobbel pallplassering når det gjelder platesalg i Norge.

Solgt mer enn alle andre

«Glade Jul» (1987) er tidenes desidert mest solgte plateutgivelse i Norge.«Glade Jul» (1987) er tidenes desidert mest solgte plateutgivelse i Norge.

Utgivelsen er oppført som tidenes mest solgte norske album i Norge. Selv om a-has debutalbum «Hunting High And Low» fra 1985 har solgt ti ganger å mye på verdensbasis, kan den ikke måle seg mot Sissels «Glade Jul» i hjemlandet.

Årets juleplate fra Sissel er hennes åttende i rekken hvis vi regner med alle hun har gitt ut enten som soloartist eller i samarbeid med andre aktører. Så sent som i fjor var hun sist juleplateaktuell, da med «Spirit Of The Season» som hun gjorde sammen med det amerikanske mormonkoret Mormon Tabernacle Choir.

Foruten rene juleplater merker musikkjedene også stor etterspørsel etter årets norske popkomet Donkeyboy og veteranen Bjørn Eidsvåg som er ute med samleplate. Av utenlandske artister som ikke har levert juleplate i år, er det debutanten Susan Boyle som selger mest den siste uka før jul.

Mange juleplater i år

- Det har vært ekstremt mange nye juleplater dette året, det kan kanskje forklare tendensen, sier Morten Lund hos Platekompaniet. - Det er mange store titler ute på en gang, men selv om vi egentlig trodde at det ville bli for mye på en gang har vi likevel bare sett at etterspørselen etter juleplater har tatt seg kraftig opp. «Strålande Jul» er den mestselgende tittelen vi har hatt i sortimentet vårt på ti år eller noe sånt.

Sissel Kyrkjebø og Odd Nordstoga merker også til den såkalte «Skavlan-effekten» og juleplaten deres selger også bra i Sverige etter parets opptreden i TV-programmet som har vært sendt parallelt både i Norge og Sverige hver fredag kveld denne høsten. Albumet ligger for øyeblikket på en syvendeplass på den offisielle svenske salgslisten.

- Den svenske utgaven av «Strålande Jul» har solgt 22 000 i Sverige, noe som kvalifiserer til gullplate der borte, sier Singsaas.- Grensen går ved 20 000.

Personvernpolicy