- Ville avsette Karzai

AVSLØRER: Kai Eide, som avslutter jobben som FNs spesialutsending til Afghanistan neste år, avslører at hans nestkommanderende ville fjerne Afghanistans president. Foto: Scanpix.
AVSLØRER: Kai Eide, som avslutter jobben som FNs spesialutsending til Afghanistan neste år, avslører at hans nestkommanderende ville fjerne Afghanistans president. Foto: Scanpix.

<pKai Eides rådgiver ville kaste Karzai, og la USA sette inn ny regjering.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): I et brev til organisasjonen International Crisis Group (ICG) avslører FNs spesialutsending Kai Eide at hans nestkommanderende ville iscenesette noe som kan ligne på statskupp i Afghanistan.

I brevet, som New York Times har fått tilgang på, som Eide har sendt til ICG, beskrives det hvordan Peter W. Galbraith i samtaler med Eide fortalte at han hadde en plan for å få president Barack Obama til å tvinge Hamid Karzai til å trekke seg, samtidig som man skulle innsette en av to amerikanske favoritter blant afghanske politikere, Ashraf Ghani eller Ali A. Jalali, som president i hans sted.

Ifølge avisen og brevet fra Eide skulle Galbraith ønsket å gjennomføre en hemmelig reise til USA, for å legge planen fram for visepresident Joseph Biden. Hvis han var enig i planen skulle man legge den fram for Barack Obama, og få ham til å presse fram Karzais avgang.

Planen førte til et veldig anstrengt forhold mellom Kai Eide og Peter W. Galbraith, en strid som endte med at Galbraith fikk sparken fra FN-jobben.

Galbraith bekrefter

Overfor ABC Nyheter bekrefter Kai Eide innholdet i brevet, og at han oppfattet Galbraiths plan som et brudd på alle retningslinjer for hvordan det internasjonale samfunnet skal opptre i Afghanistan.

- Det ville vært et totalt brudd på den afghanske grunnloven, og i strid med hvordan FN og det internasjonale samfunnet har opptrådt i Afghanistan. Hvis det hadde blitt gjennomført ville det vært på linje med hvordan USA opptrådte i Latin-Amerika på 1960-tallet, sier Eide til ABC Nyheter.

Galbraith har i intervju med New York Times innrømmet at han snakket om en slik løsning med andre i FN-systemet i Kabul, men benekter at han tok den videre. Han sier også at han ikke var klar over at dette var en av grunnene til at han fikk sparken som Eides nestsjef.

Den amerikanske avisen har derimot fått bekreftet at planen ble lagt fram for USAs viseambassadør Frank Ricciardone, men at den ble blankt avslått.

- Ble avvist

- Galbraith var åpen om sitt syn på valgfusket og dets konsekvenser, og la fram forskjellige alternativer til valgprosessen. Den amerikanske ambassaden avslo å diskutere teoretiske alternativer til valgprosessen uansett hvem som kom med dem, selv om også vi innrømmet at valget ikke ble gjennomført på en tilfredsstillende måte, sier talskvinnen Caitlin Hayden på vegne av ambassaden.

Også FN-kilder bekrefter at generalsekretær Ban Ki-moon er kjent med planene Galbraith hadde om å legge planen fram for visepresident Joseph Biden. Til tross for at Galbraith sier han aldri kontaktet visepresidenten eller hans stab, får avisen bekreftet fra Bidens talsmann at Galbraith ringte kontoret til visepresidenten mens han fortsatt jobbet for FN, men at han ikke vet nøyaktig hvilken dato telefonsamtalen kom.

Sint Karzai

Ifølge Eide fikk også president Hamid Karzai høre om Galbraiths plan, og han reagerte med sinne.

- Han ble svært opprørt. Det er velkjent at Karzai sterkt misliker utilbørlig internasjonal innblanding i afghanske saker, og dette ville være langt over grensen, sier Eide til ABC Nyheter.

Eide påpeker videre at han gjennom hele prosessen har hatt støtte fra det internasjonale samfunnet, og har pleid nær kontakt med flere av toppene i den amerikanske administrasjonen.

- Blant annet har jeg den siste måneden snakket tre ganger med Hillary Clinton, blant annet en privat samtale mellom bare oss to. Det skal heller ikke gå upåaktet hen at Galbraith fikk sparken fra FN uten at amerikanske myndigheter protesterte på det, sier Eide.

Krass kritikk

Brevet som Eide sendte er et tilsvar til en rapport som International Crisis Group publiserte tidligere i høst. Organisasjonen blir regnet som en svært etterrettelig tenketank, men av Eide tillegges de liten ære.

Blant annet skriver han: Jeg mener rapporten er overfladisk, forutinntatt og delvis uetisk. Den underbygger i svært liten grad den dramatiske konklusjonen dere har dratt med et krav om min avgang.

- Jeg mener de har gjort en slett jobb, og det er uetisk at de har snakket med Galbraith, og videreført hans argumenter, uten at de gjør leserne av rapporten klar over det, sier Eide til ABC Nyheter.

Kritikken han kommer med fortsetter i brevet, som Dagbladet.no har fått tilgang til og lagt ut.

Torsdag ettermiddag forsøkte ABC Nyheter å få en kommentar fra organisasjonen, men deres kommunikasjonsdirektør Andrew Stroehlein avslo å med medier om denne saken. Via en sekretær får vi beskjed om at de ikke har noe ønske å kommentere denne saken videre.

Personvernpolicy