- For tidlig å erklære pandemien over

<pKeiji Fukuda i Verdens helseorganisasjon sier torsdag at det er for tidlig å erklære svineinfluensapandemien for over, siden den fortsetter med «høyt nivå» i deler av Europa og Sentral-Asia.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om A(H1N1)-influensaviruset har nådd sin høyde i deler av den nordlige halvkule og knapt finnes i sør, sier Fukuda at det er en mulighet for at det kan komme en ny bølge senere i vinter.

- Det er trolig for tidlig å erklære pandemien for å være over, sier Fukuda i en ukentlig pressekonferanse.

Fukuda, som er spesialrådgiver for WHOs generaldirektør om svineinfluensaen, sier influensaaktiviteten «fortsetter på høye nivåer i flere land», særlig den tsjekkiske republikken, Frankrike, Kasakhstan, Kirgisistan, Russland og Sveits.

Fukuda håpet også at tegnene på at influensatilfellene har nådd sitt toppunkt og begynt å avta i Nord-Amerika og deler av Europa har skjedd «uvanlig tidlig for influensa», med flere måneder av vinteren igjen.

Som resultat vil ikke WHO utelukke muligheten for en ny bølge av sykdommen sen vinter eller tidlig vår.

- Vi er rett og slett ikke i stand til å svare på dette spørsmålet akkurat nå. Vi fortsetter å vurdere, akkurat nå kan vi ikke forutsi om vi vil se et nytt oppsving i aktiviteten i de tidlige delene av 2010, sier Fukuda.

WHO understreket også at organisasjonen vil fortsette å støtte de mest sårbare fattigere land ved å stille til veie begrensede forsyninger av vaksiner.

- Dette er ikke et virus vi venter vil forsvinne plutselig, sier Fukuda.

Totalt er 9596 dødsfall som følge av svineinfluensa registrert per 6. desember, ifølge WHOs data.

Personvernpolicy