- Må lage et nytt utkast på noen få timer

<strong>AVBRØT MØTET:</strong> Den danske statsministeren Lars Løkke Rasmussen har avbrutt klimatoppmøtet og overlater ansvaret til Connie Hedegaard. (Foto: Scanpix)
AVBRØT MØTET: Den danske statsministeren Lars Løkke Rasmussen har avbrutt klimatoppmøtet og overlater ansvaret til Connie Hedegaard. (Foto: Scanpix)

<pDanmark har gitt opp å få på plass en ny klimaavtale, og vil heller videreføre Kyoto-avtalen og FNs klimakonvensjon. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I stedet for å forsøke å oppnå enighet om en ny klimaavtale som samler to eksisterende avtaler - Kyotoavtalen og FNs klimakonvesjon - vil man nå jobbe med å videreføre de to.

Det sa statsminister Lars Løkke Rasmussen fra talerstolen i Bella Center, hvor klimatoppmøtet ble avbrutt torsdag formiddag, melder den danske avisen Politiken.

- To arbeidsgrupper

- Jeg har innkalt til dette møtet på kort varsel, fordi tiden er i ferd med å renne ut. Vi er nødt til å komme i gang med arbeidet med én gang, sa Rasmussen innledningsvis.

Statsministeren annonserte at han overlater roret til Connie Hedegaard, som skal fortsette arbeidet ved hjelp av to mindre arbeidsgrupper. Målet er å bli enige om et utkast som verdens statsledere kan gå gode for. Tidsfristen for utarbeidelse av dette utkastet vil mest sannsynlig bare være noen få timer.

Connie Hedegaard gikk av som minister for klimatoppmøtet onsdag, og Lars Løkke Rasmussen tok over. Begrunnelsen var ifølge Hedegaard at det hadde ankommet så mange stats- og regjeringssjefer at det var «passende at Danmarks statsminister var møteleder». Nå er altså ansvaret igjen overlatt til Hedegaard.

Misfornøyde

Forhandlingene gikk i stå i natt, og det er på bakgrunn av dette at Danmark nå har gitt opp å få på plass en ny avtale.

Det G77-landene og Kina som har vært misfornøyde med den danske ledelsen av forhandlingene.

Det hersket tidligere i dag full forvirring om et eventuelt brudd i klimaforhandlinger. Avisen Berlingske Tidende meldte i morgentimene at Danmark hadde gitt helt opp i å få i havn en avtale, mens forskjellige kilder avviste dette i andre danske medier.

Les mer her: Full forvirring om klimabrudd

Danmark skulle i utgangspunktet presentere et utkast til en klimavtale torsdag ettermiddag. Ifølge nyhetsbyrået Ritzau har det danske formannskapet droppet disse planene og overlatt ansvaret til de andre landene.

- Taktisk manøver

Det har blitt spekulert fra flere hold i at dette kun er en taktisk manøver fra det danske formannskapet for å få de andre landene til å ta ansvar.

- Det er et forsøk på å legge ansvaret over på noen andre, og åpne opp for at statsledere fra andre land skal bryte inn og redde det hele, sier en sentralt plassert kilde til Ritzau.

Det har også gått rykter om at Obama likevel ikke kommer til København som følge av at forhandlingene har gått i stå.

- Obama kommer

Dette avviste imidlertid USAs utenriksminister Hillary Clinton på en pressekonferanse torsdag formiddag:

- President Obama planlegger å delta på møtene i morgen, sa Clinton.

- Forhåpentligvis er det noe å komme til, sa Clinton, og med dette utelukket hun heller ikke at det kunne være noe i ryktene om at Obama kun dukker opp dersom man blir enige om en ambisiøs avtale.

Fond til u-land

Clinton opplyste også om at USA vil bidra til et fond som skal gi 100 milliarder dollar i året til klimatilpasning i fattige land.

Målsettingen er at fondet skal sikre 100 milliarder dollar årlig til langsiktig finansiering av klimatiltak i u-land innen 2020.

Men dette er under forutsetning at det blir enighet om en sterk klimaavtale med tiltak som gjør det mulig å kontrollere at målsettingene blir nådd.Clinton sa ingenting om hvor stor del av fondet USA tar sikte på å bidra med.

Personvernpolicy